• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Élen az élet- és orvostudományban a DE

Regionális hírek 2019.11.12 Forrás: Unideb.hu
Élen az élet- és orvostudományban a DE

A RUR tudományterületi rangsorai a világ 761 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálják.

Élettudományok területén az első, míg orvostudományban a második lett a Debreceni Egyetem a hazai intézmények közül a Round University Ranking (RUR) hétfőn nyilvánosságra hozott 2019-es tudományterületi rangsoraiban. Globálisan mindkét listán a top 350-be került a DE - tudatta honlapján az intézmény.

A Round University Ranking (RUR) 2019 Life Sciences World University Ranking rangsorban 54.296 ponttal a 325. helyezést, míg a RUR 2019 Medical Sciences World University Ranking rangsorban 45.175 ponttal a 346. helyezést érte el a Debreceni Egyetem a moszkvai székhelyű független szervezet legfrissebb rangsoraiban. A hazai intézmények közül a DE mellett csak a Semmelweis Egyetem szerepel a listákon: az élettudományok terén Debrecen mögött (357.), míg orvostudományban megelőzve azt (207.).

A RUR tudományterületi rangsorai a világ 761 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálják 6 tudományterület szerint: humántudományok, élettudományok, orvostudomány, természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok. Valamennyi egyetemet ugyanaz a 20 mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján – oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%) – értékeli, mint a RUR World University Rankings. Utóbbiban a DE a tavalyi eredményén csaknem 50 helyet javítva az 538. helyezést érte el.

- A Debreceni Egyetem stratégiai fókuszterülete az egészségipar, az intézmény kiemelt figyelmet fordít az orvos- és a hozzákapcsolódó élet- és egészségtudományi oktatásra, kutatásra. Ez most már a rangsorokban is látható, hiszen a közelmúltban bemutatott amerikai Best Global Universities rangsor után az orosz RUR is a legjobbak között hozza élet- és orvostudományi képzéseinket – nyilatkozta a rangsor kapcsán Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A RUR 2019 Life Sciences World University Ranking rangsor élén az egyesült államokbeli Johns Hopkins University és Harvard University, valamint a svéd Karolinska Institute áll, míg a RUR 2019 Medical Sciences World University Ranking listán három egyesült államokbeli intézmény: a Harvard University, a Northwestern University és a Washington University in St. Louis szerezte meg a dobogós helyezéseket.

Legolvasottabb cikkeink