• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Regionális hírek Forrás: Vác Online

Pest megyében újabb háromezer lány és asszony kapott vagy kap értesítést ezekben a napokban a tisztiorvosi szolgálattól.

Képünk illusztráció
Ebben arról kaphatnak tájékoztatást, hogy aktuálissá vált az újabb nőgyógyászati szűrővizsgálat. Most elsősorban a gödöllői kistérségből, valamint Vác és Dunakeszi körzetéből várják a huszonöt és hatvanöt év közötti hölgyeket onkológiai méhnyakszűrésre - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézete sajtószolgálatának közleményében, amelyet eljutattak Vác honlapjának szerkesztőségéhez.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézetének szűrési koordinátora, dr. Frankó Erzsébet a szűrések fontosságát hangsúlyozva arról tájékoztatta a szerkesztőséget, hogy 1994 óta tízezernél több férfi és nő halt meg Pest megyében rosszindulatú daganatos megbetegedések miatt. A nők közül hatvannégy éves életkoruk előtt mintegy ezer hunyt el emlőrákban, háromszáznál több pedig méhnyakrákban. Mind az emlőrák, mind pedig a méhnyakrák gyakorisága tizennyolc százalékkal magasabb az országos átlagnál. Pest megyében - mint azt a tisztiorvosi szolgálat szűrési koordinátora hangsúlyozza - huszonhat szakrendelésen végeznek méhnyakszűrést, de a lányok és asszonyok jelentős része saját nőgyógyászát keresi fel vizsgálatra. Mammográfiai vizsgálatot sem csak a kijelölt centrumokban, a kistarcsai és a váci kórházban végeznek, hanem a dabasi, a szigetszentmiklósi, a ceglédi és az érdi szakorvosi rendelőben is, de ezeket a helyeket csak beutalóval lehet felkeresni. Folyamatban van a ceglédi kórház kijelölése is mammográfiás centrumnak, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem döntött erről.

A kormány a Nemzeti Rákellenes Program keretében - a méhnyakszűrés és az emlőszűrés mellett - kísérleti programként megindítja a prosztataszűrést az ötven és hetven év közötti férfiaknak, továbbá ugyanebben a korosztályban a gyomor-bélrendszeri eredetű vérzések szűrését is. Pest megye jelenleg azonban nem részese ezeknek a kísérleti szűrési programoknak, de például az érdi szakorvosi rendelőintézet onkológiáján minden további nélkül elvégzik a vastagbél-szűréseket a jelentkezőkön - írja a Vác Online.

Legolvasottabb cikkeink