• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életmentő adomány a debreceni gyermekonkológiának

Regionális hírek 2020.08.28 Forrás: Debreceni Egyetem
Életmentő adomány a debreceni gyermekonkológiának

A Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékére évente negyven, daganatos betegséggel küzdő gyermek érkezik.

Korszerű betegőrző monitort kapott a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéke. A betegek megfigyelését könnyítő berendezést a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány nagykövete, Örvendi Cintia sikeres adománygyűjtő akciója révén vehette át a tanszék vezetője, Kiss Csongor professzor.

A társadalom támogatása nagyon fontos annak érdekében, hogy elősegíthessék a beteg gyermekek gyógyulását – hangzott el az adományátadó eseményen, ahol a régióközpontúnak is számító Debreceni Egyetem Gyermekhematológia és Onkológia Tanszéke félmillió forint értékű EDAN betegőrző monitorral gazdagodott. 

A berendezés vérnyomást, pulzust, oxigénszaturációt mér, ezáltal pedig jelentős mértékben megkönnyíti a vérképző problémával született, daganatos beteg gyerekek megfigyelését. Az eszközre olyan nagy szükség van, hogy már az átadást megelőzően beüzemelték, és azóta is használják a tanszéken.

- A kevés oxigén, a daganatos betegség károsítja a vérképzést, a sérült immunitás következtében fertőzés is történhet, ilyenkor hemodinamikai kisiklás következik be: szapora lesz a pulzus, leesik a vérnyomás és eszméletvesztés fordulhat elő. A szükséges oxigénterápia nélkül, a szövődmények miatt visszafordíthatatlanná válik a folyamat. A baj idejekorán történő észlelésében felbecsülhetetlen segítséget jelent ez az eszköz, amiből remélhetőleg a későbbeikben még többet használhatunk majd – hangsúlyozta Kiss Csongor tanszékvezető egyetemi tanár. 

 

A korszerű eszköz Örvendi Cintia jóvoltából jutott el a Debreceni Egyetemre. A Leukémiás Gyerekek Alapítványának nagyköveteként is tevékenykedő modell és rendezvényszervező tavaly év végén a közösségi oldalán indított adománygyűjtő akciót.

- A decemberi jótékonysági felhívásra elsősorban ruhákat, élelmiszereket vártam a felajánlóktól, de sokan inkább anyagi támogatást nyújtottak. Számomra nagyon fontosak a gyerekek, szeretnék minél többet segíteni, ez már a harmadik alkalom, hogy támogathattam a tanszéket – fogalmazott Örvendi Cintia. 

A Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékére évente negyven, daganatos betegséggel küzdő gyermek érkezik, az előző évekről maradt gyerekekkel együtt ez a szám évi 80 beteget jelent. Ezzel együtt összesen 800 fekvő- és 3500 járóbeteg esemény történik évente a tanszéken.

Legolvasottabb cikkeink