• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elindul Magyarország első CT szűrőkamionja

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A kistelepüléseken élők számára tesz elérhetővé speciális szűrővizsgálatokat a jármű.

A Kaposvári Egyetem parkolójából indul útjára 2014. május 14-én Magyarország első CT szűrőkamionja a Med-Scop Hungary Kft. üzemeltetésében, amely a magyar kistelepüléseken élők számára tesz elérhetővé speciális szűrővizsgálatokat. A kezdeményezés célja, hogy a helyi viszonyok között nem, vagy csak igen nehezen és hosszú határidőkkel igénybe vehető szűrővizsgálatok a lakóhelyhez közel, kényelmesen váljanak elérhetővé. A szűrőkamionban többek között belgyógyászati, kardiológiai, urológiai és nőgyógyászati vizsgálatokra alkalmas eszközök is találhatóak.

A kamionban található Siemens CT berendezés több, beutalóköteles vizsgálat mellett a tüdőproblémák kiszűrésére is lehetőséget ad. Mindez azért kiemelkedően fontos, mert hazánkban a daganatos megbetegedések közül a tüdőrák halálozási aránya a legmagasabb. A gyógyíthatóság feltétele a kór korai felismerése, aminek napjainkban egyetlen bizonyítottan hatékony szűrési módszere a mellkas alacsony dózisú CT vizsgálata.

„Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés kiemelt szakmai beszállítójaként mi is hozzájárulhatunk a magyar emberek egészségfejlesztéséhez. Felelősen gondolkodó vállalatként úgy érezzük, a lakosság minden tagjának biztosítani kell a lehető legjobb és leggyorsabb egészségügyi ellátást. Mindezt most a Siemens magas színvonalú, mobil infrastruktúrával segíti" – mondta el László Imre, a Siemens Egészségügyi szektorának vezetője.

A projekt az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programok rendszerében, „Az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok kistérségekben" pályázat célkitűzéseihez kapcsolódik. A beruházás a Vatner Kft és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (Európai Unió forrásaiból finanszírozott regionális operatív programok kockázati tőkeprogramjának megvalósítására az Új Széchenyi Terv részeként) közös befektetésével valósult meg.

Mivel a kamion elsősorban szűréseket fog végezni, a megrendelő alapvető elvárása volt, hogy néhány perc alatt, külön kiegészítő személyzet nélkül üzembe helyezhető legyen a szűrőállomás - írta a szakmai részletekről a Radiologia.hu. „Jelenleg egyetlen CT-operátorra van szükség, ő néhány mozdulattal üzembe tudja helyezni és be tudja indítani a szűrőállomást, csupán ipari áramcsatlakozásra van szükség 50 méteres körzeten belül" – mesélte a portálnak az átadáson Matyék Gábor, az üzemeltető cég ügyvezető igazgatója. –

„A szűrőállomás akadálymentes eléréséről az egyik oldalon beépített liftes emelő gondoskodik, az intézményi vagy távoli informatikai kapcsolatot nagy teljesítményű szerver és 4G mobilhálózatot is kezelni képes adatátviteli eszközök biztosítják."

Bár az üzemeltető speciális igényeinek megfelelően a CT-berendezést ellátták alacsony dózisú mellkasi CT végzésére alkalmas programmal, a szűrőállomáson található modell nem különbözik az országban 14 más helyszínen – betonba rögzítetten üzemelő – Siemens Somatom Emotion 16 CT-berendezéstől, így minden feltétel adott, hogy a szűrőkamion szabad napjain bármelyik éppen nem működő magyarországi CT-berendezést pótolja, illetve CT-diagnosztikával nem rendelkező kórházak számára nyújtson napi, rutinszerű ellátást - emelte ki a képalkotó diagnosztika szakportálja.

A kamion menetrendjével és a vizsgálatok rendjével kapcsolatban itt található bővebb információ