• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elindult a DE új népegészségügyi programja

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

Először vállalkozik kutatócsoport a magyar lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai kockázatának komplex jellemzésére.

A Debreceni Egyetem új kutatásának címe: „A magyar gazdaság versenyképességének növelése a lakosság egészségi állapotát javító népegészségügyi intervenciók célcsoportjainak és tartalmának azonosítása révén". Az egyetem közleménye szerint a programra csaknem másfél milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

Az egyetem közlése szerint a projekt célja a legnagyobb súlyú népbetegségekre (szív-érrendszeri és daganatos betegségek, valamint cukor-betegség) hajlamosító állapotok és kockázati tényezők azonosítása és jellemzése a magyar lakosság esetében és a megszüntetésükre/mérséklésükre hatékonyan alkalmazható, bizonyítékokon alapuló népegészségügyi intervenciók, s azok célcsoportjainak meghatározása.

A tervezett kutatások gerincét népegészségügyi genomikai vizsgálatok képezik, melyek kapcsán először vállalkozik kutatócsoport a magyar lakosság (köztük a romák) népbetegségekkel kapcsolatos genetikai kockázatának komplex jellemzésére.

Innovatív, originális vizsgálati módszerek kidolgozásával új, nemzetközi szinten is úttörő jelentőségű kockázatbecslési eljárások kerülhetnek szabadalmaztatásra és szűrővizsgálati bevezetésre. A projekt épít a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának nemzetközi szinten is elismert szakmai kvalitásai mellett a „sokkarú" Debreceni Egyetem humán erőforrás bázisára - áll a közleményben.

A projekt kapcsán elvárt konkrét eredmények közül ki kell emelnünk azt a műszerfejlesztést, nevezetesen egy nagy érzékenységű, tömegspektrográffal kapcsolt folyadékkromatográf beszerzését, mely lehetőséget teremt biológiai funkcióval rendelkező lipidek elválasztására és azonosítására, s ezáltal új kockázatbecslő, veszélyeztetettséget előrejelző szűrővizsgálati módszerek kidolgozására.

A program vállalásai: 68 publikáció, projekt támogatással 14 új kutató alkalmazása, a tudományos fokozatot szerző kutatók számának emelkedése a projekt megvalósítási ideje alatt 12 fővel.
Támogatás konkrét összege: 1.464.321.227 Ft, a projekt megvalósításának kezdete: 2016.09.01, futamidő: 48 hónap.