• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elismerés a debreceni klinika szervdonációs tevékenységéért

Regionális hírek 2022.07.04 Forrás: Unideb.hu
Elismerés a debreceni klinika szervdonációs tevékenységéért

A Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusa 18-20 donort ad évente, így elnyerték az Életet adó kórház díjat.

Több díjat is kapott az utóbbi hetekben a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika a szervdonációt segítő kimagasló tevékenységéért - adta hírül az egyetemi portál. Az intézményben több évtizede kiemelt fontosságúnak tartják a szervdonációt és az ezzel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztését.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye régiója a legaktívabb a szervdonációban hazánkban. A régió a magyarországi donorok mintegy felét adja.

Ez jelentős részben annak az oktató- és képzőprogramnak köszönhető, amelyet mintegy 20 éve dolgoztak ki, és minden évben rendszeresen megtartanak a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján. A képzést aneszteziológiai szakorvosoknak, szakorvos-jelölteknek, illetve a transzplantációban érintett egyéb szakembereknek hirdetik meg.

- Ez egy rendszeres képzőprogram, amelyet elsősorban a régió szakembereinek szervezünk. Itt a résztvevők megismerhetik többek között a szervdonációval kapcsolatos szigorú hazai törvényi szabályozást és elsajátíthatják azt a tudást és szemléletet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egy agyhalott esetében tudják, mire kell figyelniük, mit kell tenniük, hogy minél több szerve alkalmas legyen az átültetésre – ismertette Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója.

Magyarországon szigorú szabályozás mellett, az agyhalál megállapítása után akkor történhet szervkivétel, ha az elhunyt életében nem tett ez ellen tiltakozó nyilatkozatot A professzor hozzátette: a Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusa 18-20 donort ad évente. Egy donor esetében átlagosan három szerv alkalmas az átültetésre.

- A vese a legkevésbé érzékeny szerv, a legtöbbször ezt tudjuk transzplantációra felajánlani, de arra törekszünk, hogy a szív, a tüdő is átültethető állapotban legyen, úgynevezett multiorgán donáció, minél több szerv megmentése a célunk. A koronavírus-járvány megnehezítette a szervdonációt is, de annak ellenére, hogy a Kenézy Gyula Campuson szinte csak COVID-ellátás volt, és az intenzív osztályokra sokkal nagyobb teher hárult, a pandémia alatt is sikerült azt a donorszámot biztosítani, mint a járvány előtt – hangsúlyozta Fülesdi Béla professzor.

Az Aneszteziológiai ás Intenzív Terápiás Klinika szervdonációban végzett kimagasló tevékenységét már több szervezet is elismerte. Legutóbb például az Országos Vérellátó Szolgálat „Életet adományozó kórház” díjjal jutalmazta az intézményt. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért pedig az intézmény igazgatója, Fülesdi Béla tevékenységét ismerte el a Szent Kozma és Damján díjjal. A professzor többek között azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy évtizedek óta részt vesz az egyik legaktívabb donorjelentő intézmény munkájában, a legmagasabb szakmai szinten támogatja és képviseli a szervdonáció ügyét, továbbá oktatója a szervdonációs célú továbbképzéseknek. A Szent Kozma és Damján díjat 2019-ben ítélték oda a professzornak, a koronavírus-járvány miatt azonban csak nemrégiben vehette át a kitüntetést.

Legolvasottabb cikkeink