• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése

Regionális hírek 2020.04.12 Forrás: MTI
Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése

Nem találtak jogsértést a Pesti úti Idősek Otthonában szombaton tartott egészségügyi ellenőrzésnél.

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában. Felidézték: az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. 

Az M1 tudósítása szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a műsorban elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni. "Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni" - mondta. Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni.

Az M1 tudósítása szerint a katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva "szinte centiméterenként" haladtak előre.

Nem találtak jogsértést a Pesti Úti Idősek Otthonában a járványügyisek

A főpolgármester vasárnap újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy a Pesti úti idősotthon is mindenben a jogszabályoknak megfelelően működik.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett írásában fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé, amelyek fő tanulsága szerinte, hogy "nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal".

Hangsúlyozta, a Pesti úton szombaton végrehajtott "rajtaütésszerű ellenőrzés" is jogszabályszerűséget állapított meg.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. "Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását" - tette hozzá. További jegyzőkönyvek a további vizsgálatokról

A vizsgálat még nem zárult le a Pesti úti Idősek Otthonában

Az országos tisztifőorvos utasítására Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzést tartott a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti Idős Otthonban - tudatta a hivatal közleményben. Mint írták, a járványügyi szakemberek az idősek egészségbiztonsága érdekében ellenőrzik, hogy a fenntartó végrehajtja-e azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte. Ugyanakkor a kormányhivatal szakemberei vizsgálják a korábbi időszakot is, arra vonatkozóan, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében. Mindent megtettek-e a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében, volt-e folyamatos orvosi ellátás és személyzet, betartotta-e az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve volt e megfelelő tájékoztatás és védőfelszerelés a fővárosi idősotthonban.

Az ellenőrzés és a vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli - írták.

 

(MTI/Mónus Márton)