• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellátásoktól búcsúzik a kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Megszűnik a miskolci Szent Ferenc Kórházban a tüdőgyógyászati és a reumatológiai fekvőbeteg-ellátás.

A Szent Ferenc Kórház
Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény (2006. évi CXXXII.) alapján az Egészségügyi Minisztérium a Diósgyőri Kórházat jelölte ki a reumatológiai és a Semmelweis Kórház Rendelőintézet és Egyetemi Oktató Kórházat a tüdőgyógyászati feladatok ellátására Miskolcon. Április 1-jéig a megyei önkormányzati fenntartású Szent Ferenc Kórház feladata volt e szakterületeken az aktív ellátás, ám miután a két másik, városi önkormányzati fenntartású kórházban addigra nem álltak rendelkezésre az osztályok megnyitásához szükséges feltételek, az áthelyezést három hónappal elhalasztották. Így a két szakterületen július 1-jétől kezdődik meg az aktív ellátás a másik két miskolci kórházban.

A Szent Ferenc Kórházban tehát július 1-jétől megszűnik mind a reumatológiai, mint a tüdőgyógyászati aktív ellátás. Bezár a kórház csanyiki telephelye is, az épület kezeléséről a tulajdonos megyei önkormányzat dönt majd. A kórház így 282 krónikus ággyal, hat osztállyal folytatja működését rehabilitációs intézetként.

Ennek kapcsán dr. Kása Miklós kórházigazgatótól megtudtuk: a rehabilitációs ellátást a 40 ágyas tüdőgyógyászati, a 60 ágyas pszichoterápiai, a 60 ágyas kardiológiai, az 52 ágyas mozgásszervi, a 30 ágyas belgyógyászati és a 40 ágyas pulmonológiai rehabilitációs osztályokon folytatják. Utóbbit a jövőben várhatóan az onkológiai rehabilitáció irányába fejlesztik. A fenntartó megyei önkormányzat csütörtöki közgyűlésén egyhangú döntés is született a megyei kórház és a Szent Ferenc Kórház együttműködéséről, miszerint a tüdőgyógyászati daganatos betegek kúraszerű kemoterápiás ellátása a Szent Ferenc Kórházban (is) történjen a jövőben. Az ehhez szükséges infrastruktúra és szakmai háttér adott az intézményben.

Új profiljának megfelelően fejlesztések is kezdődtek a kórházban: tart már a korábban a csanyiki intézetben működött sóbarlang kialakítása, s október végégig újabb munkákba kezdenek – addig kell ugyanis a kórháznak felhasználni azt a 87 millió forintos pályázati összeget, melyet a szaktárcától nyertek. Ebből részben az intézmény akadálymentesítését folytatják, átjárót építenek a hidroterápiás épület és a gyógyító részleg közé, ugyanakkor műszereket is vásárolnak, például egy, a tüdőgyógyászatban használatos ergospirométert – melyből mindössze egy van eddig hazánkban.

Dr. Kása Miklós ugyanakkor hozzátette: járóbeteg-szakrendeléseik változatlan formában működnek tovább a jövőben is.

Az aktív reumatológiai ellátást a Diósgyőri Kórház-Rendelőintézet veszi át július 1-jétől. A három hónapos átmeneti időszakban – mint arról dr. Hártó György kórházigazgató főorvos tájékoztatott – sikerült minden hiányzó feltételt biztosítaniuk - személyi és tárgyi vonatkozásban egyaránt - a szakszerű ellátás megkezdéséhez, az engedélyek beszerzéséhez. Elsején tehát 40 ágyon nyitja meg kapuit a Diósgyőri Kórház reumatológiai osztálya. A szakmai oldalt két szakorvos, két rezidens és a többségében OKJ-s szakképesítéssel rendelkező nővérgárda biztosítja, s a jövőben egy szakorvost várnak még. Ami a tárgyi feltételeket illeti, a kórházban korábban is korszerűen felszerelt fizioterápiás részleg és ehhez kapcsolódó medence működött, így e tekintetben elsősorban az osztály berendezésére, új ágyak beszerzésére és tisztasági festésre használták ki a három hónapos átmeneti időszakot.

Dr. Koleszár Lajost, a tüdőgyógyászatot átvevő Semmelweis Kórház-Rendelőintézet főigazgató főorvosát nem sikerült pénteken elérnünk, hogy a feltételek megteremtésével, a tervezett 50 ágyas osztály megnyitásának engedélyével kapcsolatban kérdezzük. Dr. Bodnár Judit regionális tiszti főorvos pénteki közleményében ugyanakkor megerősítette: július l-jétől a tüdőgyógyászat szakellátás tekintetében a Semmelweis Kórház-Rendelőintézet, a reumatológiai szakellátás tekintetében pedig a Diósgyőri Kórház-Rendelőintézet fogadja a fekvőbetegeket.

A változás az alábbi területeket érinti a reumatológiában: Miskolc város, Miskolc északi agglomeráció, encsi kistérség, mezőkövesdi kistérség, szerencsi kistérség, szikszói kistérség, tiszaújvárosi kistérség, Abaúj-Hegyközi kistérség, mezőcsáti kistérség.

A tüdőgyógyászatban pedig: Miskolc város, Miskolc déli agglomeráció, Miskolc bükki agglomeráció, mezőkövesdi kistérség, sárospataki kistérség, sátoraljaújhelyi kistérség, szerencsi kistérség, tiszaújvárosi kistérség, bodrogközi kistérség, mezőcsáti kistérség, tokaji kistérség.

Minderről az OMSZ Észak-magyarországi Mentőszervezetét is tájékoztatta a regionális tiszti főorvos.