• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellenőrzések, új felügyelő biztos a fővárosban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Több revizori jelentés szerepel a fővárosi egészségpolitikai és szociális bizottság napirendjén.

A hétfői ülésen az egyesített Szent István és Szent László, a Nyírő Gyula, és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban lefolytatott vizsgálatok eredményeiről számolnak be a képviselőknek. Utóbbi intézmény ügye nem először kerül terítékre a grémiumban. A revizori jelentés, amelyet a Hivatal belső ellenőrzési osztályának vizsgálata alapján készült, több közbeszerzési eljárást is górcső alá vett, s abban Istvánovszki Krisztina gazdasági igazgató fegyelmi felelősségre vonására tett javaslatot. Bár az egészségügyi bizottság június elején elfogadta a beszámolót, ugyanakkor arról is döntött, részletesebb tájékoztatást kérnek a vizsgálatról, mert az ügyosztály által a bizottság elé terjesztett jelentés meglehetősen szűkszavú, az ügy részleteire vonatkozóan abból nem tudtak minden részletre kiterjedően informálódni.

Az ellenőrzési jelentésekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kórházi főigazgatói beszámolókat Tarlós István főpolgármester eddig három ízben vette le a közgyűlés napirendjéről, pedig az önkormányzatnak kötelezően kellene meghallgatnia ezeket az időszaki tájékoztatásokat.

Újabb intézményben kezdheti meg működését önkormányzati felügyelő biztos. Ezúttal a Stomatológiai Intézetbe nevezhetnek ki a gazdálkodást racionalizáló céget. Az intézet likviditási helyzetének orvoslásáról még júniusban döntött a közgyűlés, s ad hoc bizottságot hoztak létre a legmegfelelőbb biztos kiválasztására. Az ideiglenes testület a 8 beérkezett ajánlat közül hetet érvényesnek talált, közülük a C.C. Audit Könyvvizsgáló Kft-t bízta meg, amely nettó 5,6 millió forintért vállalta a feladatot.

Egyébként a főpolgármester szerdán számol be a képviselőknek arról, mennyi volt a költségvetési szervek által elismert tartozásállomány 2011. áprilisában. A tájékoztató szerint lejárt tartozások döntően az egészségügyi intézményeknél növekedtek, amelyek az április 30-ai állapot szerint 8.622,6 millió forintos adósságot halmoztak fel, ez 8,4 százalékos növekedést jelentett a megelőző időszakhoz képest. Lejárt tartozásuk közel 3 milliárd forint, ami 12,5 százalékos növekedést jelentett.

Hatvan napon túli adósságállományt négy intézmény jelentett. A Károlyi Sándor Kórháznak 200 millió, a Péterfy Sándor Kórháznak 290 millió, a Heim Pál Gyermekkórháznak 520 millió, míg a Központi Stomatológiai Intézetnek 27,4 millió forintos 60 napot meghaladó tartozása volt az áprilisi fordulónapon, ugyanakkor nem volt lejárt tartozása a Szent István és Szent László Kórháznak, a Jahn Ferenc Kórháznak és a szintén fővárosi fenntartású Visegrádi Rehabilitációs Szakkórháznak.

Még egy napirendi pont: az állam mindent visz