• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Én is iDE jártam! - Életutak, debreceni diplomával

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem egykori hallgatói, immár elismert szakemberek, kutatók, üzletemberek, művészek nyilatkoznak.

Az elmúlt évszázadban körülbelül százezren szereztek diplomát hazánk legnagyobb felsőoktatási intézményében. Közülük több mint tizenkétezren ma is szoros kapcsolatot ápolnak Alma Materükkel az Alumni Központon keresztül. Sikereikre a Debreceni Egyetem is büszke. Hiszen járjunk bárhol a világban, nem kell sokat kutatni ahhoz, hogy a tudomány, az ipar, a sport vagy akár a művészet területén komoly eredményeket elért egykori hallgatóinkra bukkanjunk. Ezért indítjuk útjára azt a hetente jelentkező sorozatunkat, melyben elismert szakemberek, kutatók, üzletemberek, művészek nyilatkoznak – sokszor humoros és megható történeteikkel – arról, milyen volt a Debreceni Egyetem hallgatójának lenni, írja az unideb.hu, az intézmény weboldala.


Debrecenből a Harvard katedrájára

A Forbes magazin a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal" közé választotta 2013-ban azt a fiatal kutatót, aki több mint 500 előadást tartott már a jövő orvoslásáról olyan illusztris helyszíneken, mint például a Harvard Egyetem vagy a NASA. Meskó Bertalan 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, majd 2012-ben szerzett PhD fokozatot a klinikai genomika területén. Hogy egyesíthesse orvos és technológiai szemléletét, új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató" néven. Küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba. Ilyen például az a mobilalkalmazás, amellyel klinikailag bevizsgált EKG-vizsgálatot készíthet saját magának a beteg mindössze fél perc alatt. Megjelent már cikke a CNN főoldalán, írt róla a New York Times, a TIME magazin és a BBC is.

- Bárhol is járok a világban, mindig hiányzik az egyetem pezsgő tudományos élete. Földrajzilag nem Debrecen Európa közepe, de a tudományos világban kiemelt helye van a városnak – véli a debreceni születésű fiatalember, aki legszívesebben a Biokémiai Intézetben már szigorló orvosként töltött időszakra emlékszik vissza, ahol megtapasztalta a mindig is vágyott tudományos közeget. Másik kedvenc helye az egyetemen a DEAC-pálya volt, ahol csaknem egy évtizeden át focizott minden héten.‎

Legkedvesebb emléke a Debreceni Egyetemről, amikor a diplomaszerzést követően néhány évvel megkapta a Svéd Iparkamara Gran Prize innovációs díját és a vele járó ezüstfenyőt, melyet közösen ültetett el az Alma Mater parkjában egykori professzoraival, akiknek karrierformáló tanácsai most is vezérlik a tudományos pályán.

További történetek az egyetem weboldalán

Portréfotó: unideb.hu

Legolvasottabb cikkeink