• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Én is iDE jártam! - emlékek a Debreceni Egyetemről

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

Mi köti össze a gyógyszergyár orvostudományi igazgatóját, a természetvédőt és a cselgáncsozó olimpikont? A Debreceni Egyetem!

Sikeres üzletemberek, tehetséges művészek, korszakalkotó tudományos eredményt leíró kutatók, lelkes pedagógusok, segítőkész orvosok, innovatív ötleteket megvalósító mérnökök, agrárszakemberek, informatikusok… És még hosszan sorolhatnánk, kik kaptak diplomát az elmúlt évszázadban hazánk legnagyobb felsőoktatási intézményében. A sorozatban egykori hallgatók mesélnek legkedvesebb egyetemi emlékeikről.

Betegágytól a nemzetközi gyógyszeripar élvonalába

Debrecenben sajátította el az alapokat, Németországban szerzett nemzetközi tapasztalatokat, melyeket az egyik legjelentősebb hazai gyógyszergyár, a Richter Gedeon orvostudományi igazgatójaként kamatoztat. Több gyógyszer születésénél is bábáskodott már, melyek közül egy olyan szerre a legbüszkébb, ami magyar szellemi tőke felhasználásával Amerikában már forgalomba került.

Németh György 1980-ban kapta meg diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Annak a hat évnek nemcsak barátokat és a feleségét köszönheti, hanem az életre szóló hivatástudat kialakulását is. Jó szívvel emlékszik vissza Gergely Pál professzorra, egykori csoportvezetőjére, míg abban, hogy a diplomaszerzést követően ideggyógyász szakvizsgát tett, nagy szerepe volt Csécsei György idegsebésznek és Hegedűs Katalin neurológusnak, akik már orvostanhallgatóként kollégaként kezelték. Első munkahelye így lett a debreceni Neurológiai Klinika, ahonnan külföldi ösztöndíjak segítségével eljuthatott Németországba, Amerikába és Svédországba is sok tapasztalatot hozva haza. A klinikumot később egy német gyógyszeripari cég hívására hagyta ott. Karrierében jelentős állomásnak bizonyult Németország, a ranglétrát megjárva ott lett felelős a klinikai és törzskönyvezési folyamatokért világszerte. A Richter csapatát 2002 óta erősíti, orvostudományi igazgatóként 170 kutatót koordinál. Munkáját mintegy ívként úgy írja le, hogy a kielégítetlen orvosi igények feltárásától, a portfólió kialakításán, a gyógyszerfejlesztésen, a klinikai vizsgálatok hatékonyságának ellenőrzésén át a gyógyszertörzskönyvezés folyamatáig tart Európa határain is túllépve.

Németh György számára az adja az igazán jelentős szakmai kihívást, hogy magyar szellemi tőkével, hazai vállalatnál, ugyancsak hazai know-how-val hozhat létre kézzelfogható terméket. Gyógyszeripari és orvostudományi mérföldkőnek tartja a skizofrén betegek egyik alcsoportjának első terápiás lehetőségeként itthon felfedezett hatóanyagot, a cariprazine-t, amelyből készült gyógyszert az USA-ban forgalomba hozták tavaly. Ezt tekinti eddigi legnagyobb eredményének, remélve, hogy nem ez az utolsó.

- Az akadémiai és az ipari szféra csak kéz a kézben lehet sikeres. Erre kiváló példa a Richter legújabb 15 milliárdos biotechnológiai beruházása. Örömmel tölt el, hogy egykori debreceni egyetemistaként életpályámnak mintegy keretet adva, éppen Debrecenben, az egyetemi tudásbázisra épülve valósul meg ez a jelentős fejlesztés új munkahelyeket is teremtve, és néhány egykori évfolyamtársammal kollégaként dolgozhatunk újra együtt – tette hozzá az igazgató.