• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Építkezések a szegedi klinikákon: alapkőtől avatásig

Regionális hírek 2020.12.15 Forrás: MTI
Építkezések a szegedi klinikákon: alapkőtől avatásig

Felavatták az új Cochleáris Implantációs Centrumot és letették az új infektológiai klinika alapkövét Szegeden.

Mintegy négymilliárd forintos beruházással 54 kórtermes infektológiai klinikát és oktatási központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár kedden a helyszínen az MTI-nek úgy fogalmazott, egy infektológiai fejlesztés jelentőségét a mai hétköznapjaink tudják igazán megmutatni.

Napjainkban - az egész világot érintő járványtól függetlenül is - a fertőző betegségek ügye központi kérdésé vált. Az új klinika a betegellátás mellett fontos szerepet tölt majd be az oktatásban és a kutatásban is - közölte az államtitkár.

Fendler Judit, az SZTE kancellára kifejtette, a jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, ahol biztosítható az izoláció.

Az SZTE vezetése a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföld infektológia ellátásán javítani kell. A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni - hangsúlyozta az egyetemi vezető.

A négyszintes, 4575 négyzetméteres központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem lesz, melyek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható. A klinikán a gyermek és felnőtt ellátás egymástól elkülönítve zajlik majd.

A tervek szerint 2022 júniusára elkészülő beruházás generálkivitelezője a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.

(A nyitóképen Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárja, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. vezérigazgatója, Rovó László, az egyetem rektora és Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója (b-j) az SZTE Infektológiai Klinika és Oktatóközpont alapkőletételén Szegeden 2020. december 15-én. Fotók: MTI/Rosta Tibor)

Új szárnnyal bővült a szegedi fül-orr-gégészeti klinika
Háromszintes szárnnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az MTI-nek kedden a helyszínen elmondta, a klinika új szárnya a 21. századi igényeknek megfelelő műtőkkel, betegellátó és kiszolgáló egységekkel az intézmény működésében funkcionálisan is újat hozott.

Javult a Szegeden és a térségben élő páciensek ellátása, az itt dolgozók munkakörülményei is jobbá váltak - közölte az államtitkár, hozzátéve a klinikán olyan beavatkozásokat is végeznek, amelyekre a határon túlról is érkeznek betegek.

Rovó László rektor, fül-orr-gégész professzor felidézte, a klinikát az 1960-as években az egykori gyermek fertőzőosztályból alakították ki. A folyamatos fejlesztések ellenére az évente mintegy 100 ezer beteget ellátó intézmény "hotel szolgáltatásai" elmaradtak a páciensek által elvártaktól, és a műtőkben is nehezen tudták már elhelyezni a korszerű berendezéseket.

A beruházásnak köszönhetően nemcsak a klinika területe növekedett csaknem kétszeresére, hanem két korszerű műtőt is kialakítottak. A műtőkben egy - az országban egyedülálló - kis energiájú röntgen készülék is rendelkezésre áll, ennek segítségével a beavatkozások közben folyamatosan nyomon tudják követni a belső fülbe beültetett implantátum pontos helyét és útját, amely jelentősen növeli a betegbiztonságot - közölte a szakember.

A szegedi klinika európai szinten is élen jár az idegi típusú halláscsökkenés esetén alkalmazható cochleáris implantátumok beültetésében, évente 60-100 ilyen műtétet végeznek. Az új szárnyban olyan központot alakítottak ki, ahol korszerű körülmények között tudják elvégezni a beültetést követően az implantátumok beállítását.

A mintegy 900 négyzetméteres új szárny földszintjén kaptak helyet az ambulanciák, valamint az új cochleáris implantációs centrum és egy hallásvizsgáló helyiség. Az első emeleten mintegy 300 négyzetméteres fülészeti és gégészeti műtőblokkot, valamint két korszerű sterilizálót, valamint előkészítő helyiséget is kialakítottak. Az új épületszárny második emeletén kilenc kétágyas, saját vizesblokkal ellátott kórteremben helyezhetik el a betegeket.

Legolvasottabb cikkeink