• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Épülhet a szekszárdi kórház új szárnya

Regionális hírek Forrás: MTI

A pavilonok helyett korszerű, a modern diagnosztikát befogadó egység épül.

Új szárny épül, egyet pedig bővítenek a szekszárdi Balassa János Kórház területén, és egymilliárd forintnyi értékben fejlesztik a műszerparkot; a 3,6 milliárdos beruházás keretében megvalósuló új blokk alapkövét csütörtökön rakták le.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek a helyszínen elmondta: több tucat kórház épül-szépül, ebben a hétéves uniós tervezési időszakban, 2013 végéig 400 milliárd forintnál többet fordítanak az egészségügy fejlesztésére.

Muth Lajos főigazgató az ünnepélyes alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának struktúraváltáshoz kapcsolódó fejlesztése, amelyhez a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében nyertek el támogatást, tulajdonképpen tömbösítést jelent; koncentrálják a különböző ellátásokat.

Németh Csaba orvos-igazgató elmondta: a több mint 3,6 milliárd forintos beruházás alapvető célja, hogy a kor színvonalán, az egészségügyi ellátásban elvárható szakmai színvonalon, költségtakarékosan, fenntartható módon garantálják a térség lakosságának egészségmegőrzését, betegellátását. A gazdaságtalanul működtethető, pavilonos szerkezetű, a modern orvosdiagnosztikát befogadni képtelen épületegyüttes helyett korszerű, továbbfejleszthető betegellátó centrumot hoznak létre, ahol közel kerülnek egymáshoz az aktív betegellátó osztályok, rövidülnek a betegutak, javulnak az orvosi munka feltételei.

A beruházás első lépéseként lebontották a nővérszállót, helyére egy háromszintes hotelszárny épül, a másik pályázati támogatásból épülő sürgősségi osztály fölé pedig emeleteket építenek. Mindezt összekötik a meglévő műtőblokkal.

A központi épületegyüttesbe kerülhet a kardiológia és az ideggyógyászati osztály, a vesebetegekkel foglalkozó nephrológia, és 12 ággyal bővülhet a központi intenzív osztály. Mint azt Németh Csaba kiemelte, további lépésekre lesz szükség, hiszen például az általános belgyógyászat, a tüdőosztály és az onkológia elhelyezését is szeretnék ugyanilyen módon megoldani. A műtő- és diagnosztikai blokk 93 betegággyal bővül a fejlesztés eredményeként. A projekt része egy jelentős, megközelítőleg egymilliárd forint értékű orvostechnológiai és informatikai fejlesztés is. Ennek keretében több mint százféle orvosi műszert és berendezést szereznek be, köztük röntgen- és ultrahangkészülékeket és MRI-berendezést - utóbbiból eddig egy sem volt a megyében.

Muth Lajos beszámolt róla, hogy a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás önrésze 364 millió forint, az uniós támogatás 3,3 milliárd. A munka befejezése 2013 nyarára várható.

A Balassa János Kórház központi, szekszárdi telephelyén tucatnyi különálló épületben folyik a munka, a betegágyak száma néhánnyal meghaladja az ezret.