• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Személyre szabott vesepótló kezelések az FMC-nél

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Külföldön sincs példa olyan országos hálózatra, amelyet a dialízis szolgáltató most épít ki.

A világon is egyedülálló országos hálózat kialakítására készül az egyik legnagyobb dialízis szolgáltató, a Fresenius Medical Care (FMC). Olyan technológiai és informatikai fejlesztést hajtanak végre a 23 dialízis állomásukon, amelynek köszönhetően a vesepótló ellátásra náluk jelentkező körülbelül 2500 beteg valódi személyre szabott kezelést kaphat. A legkorszerűbb dialízis gépek beállítása, a központi online adatrögzítés és tárolás bevezetése körülbelül félmillárd forintba kerül, amelyből 237 milliót az FMC az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert el.

Eddig a nővérek kézzel írogatták fel az adatokat a betegek kezelése közben, de ezen kívül is számos adminisztratív terhe volt a szakszemélyzetnek. A teljes egészében várhatóan jövő év novemberében felálló új rendszerben mindezeket a feladatokat már gépek végzik majd. Berkes Attila, az FMC ügyvezető igazgatója a Weborvosnak elmondta: az informatikai fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a betegekre vonatkozó adatokat lehet majd online rögzíteni és tárolni, hanem a kezelés körülményeit is, például az energia- vagy a vízfelhasználást. Mindettől azt várják, hogy sokkal olcsóbban, hatékonyabban, kevesebb hibával működnek majd a dialízis állomások.

A gépesített adatrögzítés, ez az új, úgynevezett TDMS rendszer nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna az FMC körülbelül 700 dolgozója. A pályázatban a cég egyébként garanciát is vállalt arra, hogy nem csökkent létszámot. Berkes Attila szerint azzal, hogy leveszik az adminisztratív terheket a nővérekről, valójában sokkal hatékonyabban tudják majd ellátni a feladatukat. Hiszen így törődni tudnak a gyakran nemcsak krónikus veseelégtelenséggel küzdő páciensek pszichoszociális problémáival is.

Az ügyvezető azt is közölte, hogy már most elkezdődött a fejlesztés bevezetése az állomásokra, amelynek első hatásai már idén októberben érezhetőek lesznek. Abban is biztos, hogy ez a beruházás újabb fejlesztéseket generál, hiszen a megújuló géppark és informatika együtt jár például a vízmű, a személyi feltételek, az épületgépészet megújításával. „Hiszek abban, hogy nem szabad megállni, mert ha nem fejlődünk, akkor óhatatlanul nagyon lemaradunk" – mondta Berkes Attila.