• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eredményesen lezárult a Klinikai Központ szervezeti integrációja

Regionális hírek 2023.11.24 Forrás: Unideb.hu
Eredményesen lezárult a Klinikai Központ szervezeti integrációja

Három klinikai campuson, 7700 dolgozó közreműködésével, több mint 3500 betegággyal létrejött Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye.

Befejeződött a Debreceni Egyetem Klinikai Központ történetének legjelentősebb strukturális átalakítása. Az integráció eredményeként a több mint 100 éves múltra visszatekintő Klinikai Központ hazánk, s a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb egészségügyi intézményévé vált. A Klinikai Központ elnökével, Szabó Zoltán professzorral az elmúlt három év eredményeiről és kihívásairól, valamint a kitűzött célokról, feladatokról beszélgetett az egyetemi poltál.

Hogyan kezdődött az integrációs folyamat?

A Klinikai Központ történetének legnagyobb rendszerátalakítására kaptam felkérést 2021-ben, mely jelentős kihívást, egyben vissza nem térő lehetőséget jelentett számomra. Elnöki szerepvállalásom legfőbb célja a betegellátás optimalizálása és töretlen fejlesztése. E törekvés mentén egy egységes vezetésen és szakmai irányelveken, szigorú szakmai protokollon alapuló, a korábbinál is színvonalasabb gyógyító munka feltételeit teremtettük meg, megcélozva ezáltal a legmagasabb szintű, az európai élvonalba tartozó betegellátást. A folyamat 2021. január elsején a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház integrációjával kezdődött. Az átalakulás első jele a névváltozás volt, hiszen a Klinikai Központon belül létrejött a Kenézy Gyula Campus, illetve a Nagyerdei Campus. A dinamikusan, tervszerűen lezajlott integráció eredményeképp a szakmai elvárások mentén új, önálló klinikákat alapítottunk, optimalizáltuk és egyértelműsítettük a betegutakat, a párhuzamosságok megszüntetésének igényével. A szakrendelések működését támogató új szervezeti egység, a Betegirányító Központ létrehozásával új szintre emeltük a betegtájékoztatást, a páciensekkel történő kommunikációt. Mindezen intézkedések célja a betegelégedettség, valamint a betegellátás biztonságának és minőségének növelése, a klinikai szakellátásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőség elvét szem előtt tartó megkönnyítése volt.

Mérföldkő jelentőséggel bír, hogy a csaknem hároméves integrációs folyamat során több, önálló klinika megalapítását is bejelentették. Melyek ezek, és mi indokolta a megalapításukat?

Kiemelkedő eredményünk a Magyarországon modellértékűnek számító önálló Gasztroenterológiai Klinika létrehozása. A klinika megalapítása egy folyamatos szakmai fejlesztés fontos állomása. A gasztroenterológia az orvostudomány rendkívüli mértékben fejlődő területe. Folyamatosan emelkedik a különböző gyomor- és bélrendszeri problémákkal orvoshoz fordulók száma, az egyre növekvő betegigényeket az önálló klinika létrehozásával a legmagasabb színvonalon kívánjuk szolgálni. Ennek érdekében a klinika egy új épületrészben, nívós infrastrukturális környezetben kezdhette meg működését. Jelentősen fejlesztettük az endoszkópos eszközparkot és a májbetegségek diagnosztikáját.

Utóbbi érdekében egy speciális májvizsgálati módszert is bevezettünk, s az ehhez szükséges Fibroscan készüléket is beszereztük. A Gasztroenterológiai Klinika már megalakulását követően nemzetközi elismerést szerzett, amelyet a további fejlesztési irányokkal szeretnénk megerősíteni. Az önálló Reumatológiai Klinikát is a fokozódó betegigények hívták életre. Rohamosan emelkedik ugyanis a különböző kopásos és gyulladásos ízületi rendellenességgel orvoshoz fordulók száma. A szakterület a degeneratív reumatológia betegségek mellett napjainkban már magába foglalja a gyulladásos és immunológiai-reumatológiai kórképeket is. Az elmúlt harminc évben olyan innovatív terápiák jelentek meg, amelyek az orvostudomány élvonalába emelték e szakterületet, ezért világszerte – így hazánkban is – elfogadott szakmai szemléletté vált a reumatológia önállóvá válása.

Az integráció keretében megvalósult a Kenézy Gyula Campuson működő szervezeti egységek klinikai rangra emelése, melynek eredményeképp részben centralizált, részben pedig kétpólusú ellátás jött létre.  

Az integrációnak köszönhetően a betegellátó tevékenység közel 65 százaléka egypólusúvá vált. Azokon a területeken, ahol a kiterjedt gyógyító és betegellátó tevékenység miatt nem volt erre lehetőség, egységes szakmai és vezetői szemlélet, valamint azonos klinikai elvek szerint működő kétpólusú rendszert hoztunk létre, ahol a klinikaigazgatók vezetői tevékenységét szakmai koordinátorok segítik. A kétpólusú klinikák közül szeretném kiemelni – mint alapítója és igazgatója – a Sürgőségi Klinikát, mely a Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Betegellátó Osztályának beolvadásával az ország egyik legnagyobb sürgősségi betegellátó központjává vált, és a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően, vármegyénk határain is túlmutatva, közel 1.5 milliós felnőtt populáció ellátását biztosítja. A 2021. június óta új épületben működő Sürgősségi Klinika Nagyerdei Campus telephelyén a korábbihoz képest immáron négyszeres kubatúra áll rendelkezésre a betegek legmagasabb szintű sürgősségi ellátásának biztosítására. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kivizsgálásra szorulók gyors diagnosztikáját korszerű röntgen, ultrahang és CT laboratórium szavatolja. Szintén kétpólusú modell szerint – azaz két telephelyen, a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson –, de egységes klinikai rendszerben működik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Reumatológiai Klinika, a Sebészeti Klinika, a Neurológiai Klinika, az Urológiai Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a diagnosztikai tevékenységet ellátó Orvosi Képalkotó Klinika és a Pathológia.  

További részletek a teljes interjúban