• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Európai javaslatok pusztító betegségek leküzdésére

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A cél, hogy a közösen kidolgozott terv alapján 2030-ig felszámolódjon a hepatitis C vírus Európában.

A Bizottságnak a növekvő számú HIV, tuberkulózis és hepatitisz C megbetegedéseket hosszú távú uniós programok révén kellene kezelni, olvasható az Európai Parlament szerdai állásfoglalásban, amelyben javaslatokat is tesz a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C leküzdésére.

Összehangolt, az egész Unióra kiterjedő fertőzésellenőrzési programokra van szükség, amelyek segítségével időben lehet észlelni a fertőzés kitörését, értékelni lehet ezek előfordulási tendenciáit, és hatékony, valós idejű nyomon követéssel lehet biztosítani a diagnózist és a kezeléseket, mondják a képviselők.

Mivel a HIV továbbra is a legnagyobb társadalmi megbélyegzéssel járó fertőző betegség, az EP felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy könnyítsék meg az innovatív kezeléshez való hozzáférést többek között a legkiszolgáltatottabb csoportok számára, valamint lépjenek fel a HIV-hez kapcsolódó megbélyegzés ellen. A Parlament arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a korai felismerés érdekében tegyék ingyenessé a HIV-teszteket.

A tuberkulózis a HIV-fertőzéssel élők halálának legjelentősebb okozója, és mint légi úton terjedő betegség határokon átnyúló egészségügyi veszélyt jelent - mivel a lakosság mobilitása egyre nő. Az állásfoglalás azt is hangsúlyozza, hogy 2014-ben immár a harmadik egymást követő évben emelkedett a világszerte a tuberkulózisban megbetegedők száma.

A képviselők szerint fontos foglalkozni az antimikrobiális rezisztencia tekintetében kialakulóban lévő válsággal; ennek kapcsán felszólítják az európai vezetőket, hogy határokon átnyúló intézkedésekkel állják útját a tuberkulózis terjedésének.

A vírusos hepatitisz C esetében, ahol a betegek 90%-ának nincsenek tüneteik a betegség megszerzésekor, nincs a tagállamokban egységes szűrési protokoll és az érintett személyekre vonatkozó adatok a ténylegesnél kisebb számot mutatnak. Az EP végül felszólítja a Bizottságot, hogy a tagállamokkal közösen dolgozzon ki egy tervet, amely harmonizálja a szűrésre, megelőzésre és kezelésre vonatkozó protokollokat, és 2030-ig felszámolja a hepatitis C vírust Európában.

Az állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

Háttér

2015-ben 31 európai országból csaknem 30 ezer új HIV fertőzést jelentettek és mintegy 120 ezren fertőződtek meg gyógyszernek ellenálló tuberkulózissal.

A vírusos hepatitis C az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kockázatot jelenti.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 7 HIV fertőzött emberből egy nem tud arról, hogy beteg. A HIV fertőzés és a diagnózis között rendszerint 4 év telik el.

2050-ig a gyógyszerekkel szembeni rezisztenciának betudható évi, összesen 10 millió haláleset mintegy negyede a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózisból fog eredni.

Legolvasottabb cikkeink