• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Európai Stroke Nyári Egyetem Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Mától több mint 20 ország legrangosabb neurológus szakemberei hallhatók.

Az idén centenáriumát ünneplő Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Neurológiai Klinikája rendezheti ebben az évben - Heidelberg (Németország) után és Perugia (Olaszország) előtt - az Európai Stroke Nyári Egyetemet (2012. június 25-30. között), amelyen a hazai szakmai élvonal mellett több mint 20 ország legrangosabb szakemberei, köztük francia, német, román, svájc, osztrák, finn, portugál, svéd, olasz vendégek tartanak előadást Debrecenben (a DEOEC Neurológiai Klinikán, Debrecen, Móricz Zs. krt.22.). A nyári egyetem programja

A stroke világszerte a leggyakrabb, rokkantsághoz vezető betegség. Magyarországon évente 180-200 ezer a stroke-on átesettek száma, közülük 50 ezer az új megbetegedés. Nem véletlen, hogy az Európa Parlament állásfoglalásban is hangsúlyozta a stroke elleni küzdelem fontosságát.

A hazai stroke-ellátás jelentős eredményeket ért el: az 1960-as évek végén Európában az elsők között alakult stroke osztály (pl. Debrecenben és Győrben), a Magyar Stroke Társaság tevékenysége pedig két évtizedes múltra tekint vissza. Az országban Debrecenben végzik a legtöbb vénás vérrögoldást (intravénás thrombolysist), az eredmények megközelítik a legjobb amerikai központok eredményeit. Elsősorban a debreceni és a budapesti iskolának köszönhetően számos stroke-kal foglalkozó tudományos közlemény jelenik meg hazai és nemzetközi szaklapokban.

Az eddigi tevékenység elismeréseként a DEOEC Neurológiai Klinika igazgatója, Csiba László professzor az European Stroke Master Course irányító testületének tagja, valamint az European Stroke Organisation a board of directors elnöke lett.

A hazai, elsősorban az egyetemen elért eredményeknek köszönhetően választotta a nemzetközi szervezet a rangos szakmai találkozó helyszínéül Debrecent. A program során elméleti és gyakorlati bemutatásokat tartanak, amelynek feltétele a Debreceni Egyetemen rendelkezésre álló jól működő diagnosztikus és terápiás klinikai háttér, közelben működő CT és MRI.

A résztvevő hallgatókat - háromszoros túljelentkezés mellett - több mint 20 ország jelentkezői közül választották ki. Választási szempont a szakmai gyakorlat és a megfelelő ajánlólevél volt.