• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente 10 milliós megtakarítás a Nyírőben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tanítani lehetne: A kórház startra kész állapotban várta az energetikai pályázatok megjelenését.

Jelentős energia megtakarítást ért el a Nyírő Gyula Kórház egy innovatív energia-felhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával. Beruházási költség a kórházat nem terhelte, az a megtakarításból került finanszírozásra - tudatta ma az intézmény.

A projekt első lépésében energetikus szakemberek elemezték az intézmény energiaszámláit, illetve a kórházban elhelyezett adatgyűjtő rendszer által rögzített fogyasztási és hőmérséklet adatokat. Az elemzések alapján a kórház oly módon módosította a közműszolgáltatókkal érvényben lévő szerződéseket, hogy az alapdíjban jelentős megtakarítás keletkezett a napi működés, komfortérzetet befolyásolása nélkül.

Az épületben elhelyezett adatgyűjtő rendszer egy olyan integrált ellenőrzőközpont, amely optimalizálja a fogyasztást, így folyamatosan jelentős megtakarítás érhető el az európai gyakorlatnak és az EU-s elvárásoknak megfelelően. A rendszer alkalmazásával az energiafelhasználás egyrészt online követhetővé válik, másrészt pedig lehetőséget biztosít a költségmegtakarítást eredményező automatikus beavatkozásokra.

A havi alapdíjban jelentkező megtakarítás ezen felül lehetőséget biztosított a Nyírő Gyula Kórházra szabott energetikai koncepció elkészítésére, ami az energetikai pályázatokon való indulás első lépésének is tekinthető, hiszen az elkészült elemzésekkel és rendelkezésre álló adatokkal a kórház startra kész állapotban várja az energetikai pályázatok megjelenését.

A hat modul (építészet, gépészet, villamos energia, vízhasználat, energiaszámlák, emberi tényező) alapján elkészített energetikai koncepció kidolgozására már az alapdíjban jelentkező megtakarítások nyújtottak teljes fedezetet. A koncepció alapján konkrét adatok állnak rendelkezésre az egyes fejlesztési lehetőségek beruházási költsége, éves megtakarítás és megtérülési idő vonatkozásában, így energetikai pályázat kiírása esetén a pályázati elvárások szerint rövid idő alatt összeállítható a pályázati dokumentáció.

A Nyírő Gyula Kórházban alkalmazott módszer lényege a beruházási költség nélkül vagy alacsony beruházási költséggel elérhető megtakarítások felkutatása és megvalósítása, az így keletkezett megtakarítás pedig részben vagy egészben financiális alapot biztosít további energetikai fejlesztések megvalósításához és az Európai Uniós pályázatokon való sikeres pályázat benyújtásához.

Legolvasottabb cikkeink