• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ezt tervezi a Pető András Kar dékánja

Regionális hírek 2018.12.16 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ezt tervezi a Pető András Kar dékánja

Dr. Zsebe Andrea mesterképzés indításával szeretné kiegészíteni a most folyó konduktor alapképzést.

A felsőoktatást tekintve három területen tűzött ki célokat dékáni pályázatában a következő öt évre vonatkozóan Dr. Zsebe Andrea, ezek a hallgatói létszám növelése, a képzési kínálat bővítése és a gyakorlóhelyek számának emelése. Jelenleg a karnak egyetemi együttműködésben 372 fős hallgatói kerete van, de társadalmi, egyetemi szintű és fenntartói elvárásként is megfogalmazódott a szakemberek számának további emelése, amihez elsőként a hallgatói létszámot kell tovább növelni – részletezte a dékán  az egyetem honlapjának adott interjúban -, hozzátéve, hogy a Semmelweis Egyetem karaként már a 2018/19-es tanévre is a korábbinál több – 78 helyett 109 – hallgató helyet tudtak meghirdetni. A konduktorképzésben a hallgatói helyek további növelése érdekében új gyakorlóhelyek létrehozása szükséges, hiszen a jelenlegi kapacitások végesek – tette hozzá. Ennek megvalósításához újabb partnerintézmények bevonását tervezi a dékán, akár nemzetközi viszonylatban is. Utóbbira példaként említette a meglévő határon túli magyar lakta területeken lévő programjaikat és a német együttműködésüket.

A PAK-on jelenleg konduktor alapképzés fut, amit részben a már végzett konduktorok igényeihez igazodva, részben az idegennyelvű képzés bevezetése érdekében Dr. Zsebe Andrea mesterképzés indításával szeretne kiegészíteni. A tervek szerint a magyar képzésre konduktor végzettségűek felvételizhetnének. A nemzetközi viszonylatban viszont igény mutatkozik segítő társszakmák képviselői, gyógypedagógusok számára is elérhetővé tenni a képzést, hogy munkájukat konduktív pedagógiai szemlélettel kiegészülve végezhessék – ismertette a dékán, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben – amennyiben a társadalmi berendezkedés tovább erősíti az inkluzív oktatást – a nem kifejezetten segítő szakmák képviselői számára is nyitott lehet a képzés.

Dr. Zsebe Andrea komoly fejlődést vár a következő öt évben a Konduktív Pedagógiai Központ esetén is, ennek egyik pillére, hogy országos ellátóként tudjanak működni, amit vidéki partnerintézmények bevonásával, valamint az utazó konduktor hálózat fejlesztésével lát megvalósíthatónak. A másik fontos irány a Felnőttrehabilitációs és Egészségügyi Ellátási Osztály szolgáltatásainak jobb kihasználása, amivel kapcsolatban fontos előrelépés volt a Semmelweis Egyetemmel való összeolvadás után, hogy ez az ellátás NEAK által finanszírozott lett – mondta a dékán. Hozzátette, hogy szeretnének további pácienseket is fogadni, amihez a kapcsolódó szakellátóhelyekkel fogják felvenni a kapcsolatot. Dr. Zsebe Andrea egy teljesen új kezdeményezésként a fiatal felnőtt cerebrális parézissal (CP) élők nappali ellátásának megszervezését tervezi a konduktorképzés gyakorlóterületeként.

A dékán hangsúlyozta, hogy a Pető András Főiskola karként való integrálódása a Semmelweis Egyetembe sikeresen zajlott, az elmúlt több mint egy évben tevékenyen részt tudtak venni az egyetem mindennapjaiban, számos adminisztratív feladatot láttak el, amelyek egy része még folyamatban van. Az egyetem karaival szorosabb kooperációt tervez, hogy jobban ki tudják használni a szinergiákat. Szerinte fontos lenne, hogy a karokon belüli kisebb egységek, intézetek, illetve már akár a PhD-hallgatók, rezidensek is találják meg a kapcsolódási pontokat, hogy ne csak vezetői szinten kezdődjenek együttműködések. További tervek a teljes cikkben

Fotó: Tatai Balázs– Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink