• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fejleszteni kell az egészséget támogató munkahelyi kultúrát

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A Somogy Megyei Egészség Fórum II. Foglalkozás-egészségügyi Szimpóziuma.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve második alkalommal tartotta meg foglalkozás-egészségügyi szimpóziumát a foglalkozás-egészségügyi orvosok és foglalkozás-egészségügyi szakápolók részére. Az Egészség Fórum „Teret adunk az egészségnek" célkitűzése jegyében 2014. május 21-én a munkáltatók és a munkavállalók egészségmegőrzésének és fejlesztésének közös pontjait és a foglakozás egészségügyi orvosok gyakorlati tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tárgyalták - tudósítottak a szervezők.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos megnyitójában hangsúlyozta, hogy a munkahelyi egészség megőrzésben a meghívottaknak közös felelőssége és közös feladata van. Kiemelte, erre a közös munkálkodásra megfelelő színteret nyújt az Egészség Fórum, melynek VI. Munkahelyi egészségvédelmi és rehabilitációs munkacsoportja koordinálja az egészségvédelem szempontjából egyik legfontosabb színtéren, a munkahelyen folyó egészség-megőrzési tevékenységet.

Dr. Nagy Imre, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztályvezetője a foglakozási megbetegedések hazai helyzetét valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok 2013. évi munkáját értékelte előadásában. Biczó Zoltán, a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv helyettes vezetője az egészségügyben használt szúró-vágó eszközök kockázatértékelésének ellenőrzéséről számolt be, majd a Somogy Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv vezetője, Dr. Horváth Tibor tartott előadást a megváltozott munkaképességű emberek munkába való visszavezetésének jelentőségéről. Dr. Jankovics Judit a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv közegészségügyi osztályvezetője - aki a munkacsoport koordinátora is - a specifikus és nem specifikus prevenció foglakozás-egészségügyben betöltött szerepét mutatta be.

Jó gyakorlatként a PEK-SNACK Kft. képviselője, Hosszúné Újvári Nóra ismertette a cég, munkavállalók között is igen sikeres, egészség-megőrzési programjait. Az értekezlet helyt adott két megváltozott munkaképességű embereket képviselő egyesület bemutatkozásának is, a Látássérültek Egyesülete részéről Dányádiné Molnár Cecília, a Somogy Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete részéről Bodor Zoltán ügyvezető mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról ismertették tapasztalataikat és mindennapi nehézségeiket a megjelent szakemberek előtt.

A széleskörű áttekintést adó szakmai nap szakmai konzultációval és tapasztalatcserével zárult. Abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy az egészséget támogató munkahelyi kultúra propagálása és a munkavállalók egészségtudatosságának fejlesztése terén még sok a közös tennivaló.