• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fejlesztheti a radiológiai ellátását a megyei kórház

Regionális hírek 2020.03.03 Forrás: Weborvos
Fejlesztheti a radiológiai ellátását a megyei kórház

Az intézmény telephelyei és más intézmények közötti radiológiai leletezés feltételei is biztosítottá válnak.

Az „Egészségügyi szolgáltatások határon átnyúló fejlesztése korszerű orvosi berendezésekkel a Dr. Gavril Curteanu Kórházban Nagyváradon és a Békés Megyei Központi Kórházban Gyulán” című ROHU 386 azonosító számú pályázatot az Egészségügyi Szolgáltatások Fejlesztése programon keresztül valósítja meg a két egészségügyi intézmény. A projekt teljes költségvetése 2 954 338,00 €, melyből 500 000,00 € forrást a Békés Megyei Központi Kórház használhat fel. Projekt megvalósítási időszak: 2019.11.01. – 2020.12.31. - tudatta a kórház közleményében.

Pályázatunk célja, hogy a radiológia területén, olyan fejlesztés megvalósítása, mellyel az intézmény telephelyei és más intézmények közötti radiológiai leletezés feltételei biztosítottá válnak. A távleletezési lehetőség megteremtésén túl, a teljeskörű digitalizáció elérése érdekében a radiológiai vizsgálatok képi anyagának tárolási kapacitása is bővítésre kerül. A fejlesztésnek köszönhetően akár az országon belül, akár, az ország határain túl a szakorvosok távleletezési, távkonzultációs lehetőségei biztosítottak lesznek.

A Békés Megyei Központi Kórházban a radiológiai munkahelyek Gyulán, Békéscsabán, illetve Szeghalom városában érhetőek el, közel teljeskörű képalkotási lehetőséggel. Az általános radiológiai munkahelyek mellett ultrahang diagnosztika, mammográfia, computer tomográfia (CT), illetve mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok is elérhetőek.

Projekt összefoglalása:

A projekt céljával összhangban a Békés Megyei Központi Kórházban a jövőben biztosítani tudjuk valamennyi telephelyünkön a magas színvonalú, korszerű szakellátás feltételeit. A radiológia, mint a projekt fejlesztési területe ugyanis nélkülözhetetlen a legtöbb szakma mindennapi tevékenységéhez. A radiológiai géppark korszerűsítése az elmúlt években már megkezdődött, amelyt folytatni tudunk és az intézmény orvostechnikai infrastruktúrájának készültségi szintje az egészségügyi ágazati stratégiában is meghatározottakkal összhangban 2030.-ig eléri a 100 %-ot.

Jelen projekt három fő területre irányul:

1. A teljes direkt digitális radiológiai képalkotás feltételeinek megteremtése, 1 db átvilágító és 1 db felvételező munkahely kialakításával.

2. PACS rendszer fejlesztése, a már kialakított struktúra komplexitását kívánja növelni. A DICOM 3.0 szabvány alkalmazásával megteremtődnek a Békés Megyei Központi Kórház telephelyei, valamint a Nagyváradi Kórház között a távleletezés feltételei, amely hozzájárulnak a szakmai együttműködések javításához, fejlesztéséhez.

3. Szakmai gyakorlatok – képzések szervezése, közös találkozókat szervezünk, mind az orvosok, mind a szakdolgozók körében. A határon átnyúló együttműködés keretében munkatársaink megosztják egymással tapasztalataikat, gyakorlatukat, ezáltal javul a szakellátások hatékonysága és eredményessége - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink