• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felmérték a dél-dunántúliak egészségi állapotát

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az E-Harmónia életmódprogramban 1200 Baranya és Zala megyei lakost vizsgáltak meg; aggasztó mértékű a lakosság elhízása.

A Pécsi Tudomány Egyetem Egészségtudományi Karának szakemberei elkészítették azt az átfogó vizsgálatot, amellyel a régió lakosságának egészségi állapotát mérték fel. A Coca-Cola Alapítványtól elnyert támogatásból megvalósuló 1200 fős reprezentatív kutatás célja az volt, hogy az energiaegyensúly vizsgálatához korra és nemre reprezentatív mintán felmérjék a két megye lakosságának táplálkozási szokásait, táplálékbevitelét, fizikai aktivitását és antropometriai adatait, továbbá, mindezzel párhuzamosan az egészséges táplálkozással kapcsolatos fogyasztói attitűdöket is.

Az eredmények azt mutatják, hogy a testtömegindex alapján (BMI) az itt élő felnőtt lakosság 60%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak mondható. Átlagosan 97 cm a férfiak és majdnem eléri a kritikus 88 cm-es határértéket a nők derékkörfogata, mely szintén az elhízás jó mérőeszközének tekinthető. A férfiaknál 102 cm, a nőknél 88 cm felett jelentősen megnő a következményes betegségek kialakulásának kockázata, ezért erre az adatra különösen oda kell figyelni.

A táplálkozási szokások vizsgálatából kiderült, hogy a régióban leggyakrabban baromfihúst fogyasztanak. Mindössze 32% fogyaszt napi rendszerességgel teljes kiőrlésű pékárut, a felnőttek körülbelül fele viszont heti rendszerességgel eszik csokoládét.

A kutatásból jelentős összefüggés mutatkozik a testtömegindex és az egészséges táplálkozás fontosságának megítélése között. A testtömegindex alapján elhízott csoportba tartozó válaszadók a mindennapi egészséges táplálkozást jellemzően nem tartják központi kérdésnek az életükben.

A fizikai aktivitás felmérésének eredményei szerint a normál testtömegűek 44,7%-a, a túlsúlyosak vagy elhízottak 54–63,2%-a egyáltalán nem sportol.

Intervenció a kérdőíves kutatást követően

Az állapotfelmérés után a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet a PécsTV-vel együttműködve az egészséges táplálkozást és életmódot igyekezett népszerűsíteni a régióban. Az E-Harmónia életmódprogram keretében elkészültek és adásba kerültek a lakosság életmód-változtatására ösztönző kisfilmek, amelyek a táplálkozás és a fizikai aktivitás egészségmegőrző szerepét emelték ki a különböző korosztályoknál.

Az oktató programok mellett a lakosság receptversenyen vehetett részt, amelyet dietetikusok értékeltek. A program honlapján az érdeklődök folyamatosan követhették az aktuális oktató videókat, a hozzájuk kacsolódó tudományos cikkeket, recepteket, valamint a javasolt életmódváltás lehetőségeit.

Jelenleg a felmérés második fázisa zajlik, amelyik az intervenció hatását hivatott vizsgálni. Az oktató periódus előtti és után eredmények összehasonlító elemzése a következő hónapokban várható.

Legolvasottabb cikkeink