• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felvételi mérleget vontak az orvosképző egyetemek

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem - MTI

A tegnap esti ponthúzás után mára felvételi mérleget vontak az egyetemek, jó híreket kaptak.

A Semmelweis Egyetemen öt karon 1910 hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben: 1344-en államilag finanszírozott, míg 566-an költségtérítéses képzésre nyertek felvételt. A Semmelweis Egyetem általános orvosi karára 435, a fogorvosira 429, a gyógyszerészre 385, a gyógytornász képzéshez pedig 410 pont kellett idén. Az orvosegyetemek közül a legmagasabb pontot idén is a Semmelweis Egyetem állami finanszírozású általános orvosi és fogorvosi karára jelentkezőknek kellett elérniük - tudatta az intézmény honlapja.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes elmondta: több napig tartó folyamat, mire kialakul, hogy a felsőoktatási intézmények különböző karai hány jelentkezőt és milyen ponthatárokkal vehetnek fel. Véleménye szerint ez a kétoldalú párbeszéden alapuló rendszer jól működik. Idén összességében minden kar elfogadta a felajánlott keretszámokat és ponthatárokat – tette hozzá. Kitért arra: az adatok alapján tovább erősödött az egyetem pozíciója, hiszen egyre többen szeretnének itt tanulni és változatlanul kiemelkedően magas azoknak a száma, akik az első helyen jelölik meg a Semmelweis Egyetemet.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának államilag finanszírozott képzésére 435 ponttal lehetett bejutni, ami ismét magasabb a tavalyinál. A karra 396 hallgatót vettek fel, egyikük költségtérítéses képzésben tanul majd.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon az államilag finanszírozott egészségügyi szervező szakra idén 312 ponttal lehetett bejutni, ősszel 46-an kezdhetik meg a tanulmányaikat. Dr. Gaál Péter, az EKK dékánja elmondta: nemrég indult el a képzés átszervezése, amelyet új és friss tartalommal szeretnének megtölteni. A jövő egészségügyében nagyon nagy szükség van ilyen szakemberekre – fogalmazott.

Az Egészségtudományi Karon – hasonlóan a tavalyi évhez – a gyógytornász szakhoz kellett a legjobban teljesíteni, ahol 410 a ponthatár. Nemcsak ennél a képzésnél, hanem a dietetikusinál és a mentőtisztinél is emelkedetek a ponthatárok: előbbihez 395, utóbbihoz 349 pont kellett. Dr. Vingender István, az ETK dékánhelyettese elmondta: a négy alapszak 10 szakirányára és a három mesterképzésre nagyságrendileg ugyanannyi hallgatót vettek fel, mint 2013-ban és 2014-ben. A karon átlagosan háromszoros a túljelentkezés, de van olyan szakirány, a gyógytornász, amire hétszer annyian akartak bejutni, mint ahány hely van.

Hasonlóan az orvosképzéshez, a Fogorvostudományi és a Gyógyszerésztudományi Karon is magasabb lett a ponthatár idén, mint tavaly. A FOK államilag finanszírozott képzésén 429 pont kellett a bekerüléshez, ősztől 100 fogorvos kezdheti meg a tanulmányait a Semmelweis Egyetemen. Dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja örömtelinek tartja, hogy a karon magasabb a ponthatár, mint tavaly. Reméljük, ez a hallgatók minőségében is megjelenik majd – hangsúlyozta. A karra százzal többen jelentkeztek, mint tavaly, a fogorvosképzés kapacitása a Semmelweis Egyetemen maximálisan fel van töltve, önköltséges hely nincs.

A Gyógyszerésztudományi Karon az államilag finanszírozott képzésére 385 ponttal lehetett bejutni, és összesen 151 hallgatót vesznek fel, továbbá költségtérítéses képzésre 14 főt. Dr. Zelkó Romána, a GYTK dékánja pozitívnak tartja, hogy a ponthatár a tavalyihoz képest emelkedett, amely a felvettek átlagpontszámában (419 pont) is megjelenik. Az elmúlt évhez képest közel húsz százalékkal nőtt a karra első helyen jelentkezők száma. Jelezte, a kar teljes kapacitással indul ősszel, több hallgatónak lesz lehetősége tanulmányai megkezdésére, mint tavaly.

Nőtt a Szegedi Tudományegyetem alapképzéseire felvettek száma
A korábbi évekhez képest – ellentétben más nagy intézményekkel - némileg növekedett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alapképzéseire felvettek száma - közölte Szabó Gábor rektor pénteken a Tisza-parti városban. A 2015 őszén induló egyetemi képzéseken 6140 hallgató kezdheti meg tanulmányát Szegeden, közülük 5105 állami finanszírozású helyen, 1035 önköltséges formában tanulhat - mondta a professzor az intézmény sajtótájékoztatóján.

Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes elmondta, a gyógyszerész képzésen a központilag meghatározott ponthatár 380-ra csökkentése további ötven állami ösztöndíjas hallgató felvételét tette lehetővé Szegeden. A professzor kiemelte, a szegedi orvosképzés továbbra is nagyon népszerű a kiváló képességű érettségizők között. Ezen a szakon 413 volt a ponthatár, a 248 felvett diák átlaga pedig 438 pont lett.

PTE: az első helyen jelentkezők száma mintegy hat százalékkal csökkent.
A baranyai megyeszékhelyre várt külföldi hallgatókkal és a pótfelvételizőkkel együtt várhatóan több mint ötezer elsőéves kezdi meg tanulmányait ősszel a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - tájékoztatta az intézmény oktatási igazgatója pénteken az MTI-t.

A hallgatók számát tekintve a PTE legnépszerűbb szakjai továbbra is az osztatlan orvosi és jogászképzések, valamint a hagyományosan sok jelentkezőt vonzó alapképzések: az ápolás és betegellátás szak szakirányai, a pszichológia, a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnök, a mérnökinformatikus, a biológia és a sportszervező szak.

Az oktatási igazgató hozzátette, az intézménynél abban bíznak, hogy azok a felvételizők, akik nem voltak eredményesek, vagy azok, akik nem is felvételiztek, a pótfelvételi eljárásban választanak képzést. A pótfelvételizőknek augusztus 10-éig van lehetőségük beadni a jelentkezésüket, a felvételi vizsgák pedig augusztus 13. és 19. között lesznek.

A debreceni a legnépszerűbb vidéki egyetem
Az első helyen történt jelentkezések alapján ismét a Debreceni Egyetem (DE) a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény: a 8162 ilyen jelentkezőből 6004-et vettek fel az általános felvételi eljárásban - közölte a DE oktatási rektorhelyettese pénteken sajtótájékoztatón. A pótfelvételi eljárással és a keresztfélévben felvettekkel, valamint a külföldi diákokkal együtt mintegy 8000 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben a Debreceni Egyetemen - mondta Bartha Elek.

A szakok közül az orvos- és egészségtudományi volt a legnépszerűbb: az ápolás és betegellátás szakra 246, az általános orvoskarra 217 hallgatót vettek fel - sorolta a rektorhelyettes.
Hozzátette: annak ellenére az ápolás és betegellátás szakra vették fel a legtöbb hallgatót, hogy ezen a területen a központilag 260-ról 280-ra növelt alsó ponthatár miatt jelentős, 28 százalékos visszaesés történt a múlt évhez képest.