• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogászati szűrés: itt mindenki tanulhat

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szűrés után az orvostanhallgatók kedvezményesen gyógyítanak is, ha kell.

Idén harmadik alkalommal biztosít lehetőséget Debrecen lakosságának a fogászati szűrővizsgálatra a DE OEC Fogorvostudományi Kar. Az elmúlt évekhez hasonlóan két - egy hétköznap délutáni és egy hétvégi délelőtti - időpontban várják az érdeklődőket, hogy mindenkinek lehetősége legyen választani elfoglaltságától függően:  november 14. szerda 17-20 óra
vagy november 17. szombat 9-13 óra között, a DE OEC Fogorvostudományi Karon (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)

A résztvevők az elmúlt évekhez hasonlóan a fogászati szűrővizsgálat, fogtisztítás mellett részt vehetnek felvilágosító előadásokon, fogászati ismereti játékban is. A gyermekek a játszóházban ismerkedhetnek a szájápolási szokásokkal. Minden korosztályt várnak a szervezők. A különböző kor- és betegcsoportokat érintő témákról előadásokat is tartanak az érdeklődők számára. A terhes édesanyáknak, személyre szabott tanácsadást szerveznek, mert sajnos a rossz szájhigiéné koraszüléshez, kissúlyú újszülött születéséhez is vezethet.

A szűrést szakorvosi felügyelettel magyar és külföldi, negyed -, ötödéves hallgatók végzik. A szűrővizsgálatot követően előzetes kezelési tervet is felállítanak, így a páciensek már a szűrővizsgálat eredményeként információt kaphatnak, milyen jellegű beavatkozások szükségesek a későbbiekben. A szűrőnapokon a szűrés és tanácsadás mellett, amennyiben erre igény van, úgy kezelési időpontot is lehet egyeztetni, és a szükséges ellátásokat az egyeztetése után, a hallgatók a szemeszter folyamán elvégzik. A tömések elkészítése ingyenes, a fogpótlások esetén csak fogtechnikai díjat kell fizetni.

A korábbi szűrővizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a magyar lakosság fogazati állapota rendkívül rossz. Az elmúlt négy szűrőnapon négyszázötvenen vettek részt, a legidősebb nyolcvan a legfiatalabb két éves volt. A szűrésen részt vett felnőtt lakosság átlagéletkora 36 év volt, a megbetegedett fogak száma átlagosan négy volt. A megjelentek 22%-a igényelt fogpótlást, 43%-uknak volt ínybetegsége – tájékoztatott Dr. Alberth Márta egyetemi docens, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék vezetője.
A Kar célja nemcsak meggyőzni a lakosságot a rendszeres szűrővizsgálatok és gondozás fontosságáról, hanem a problémák megoldásában is segítséget kívánnak nyújtani, így a megelőzéssel és korai ellátással hosszútávon is biztosítható az egészséges fogazat és fogágy megtartása.