• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Foglalkozás egészségügy: több lehetőség, több felelősség

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A rendszeres alkalmassági vizsgálatok évi 4 millió orvos-páciens találkozásra adnak lehetőséget.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya - Megyei Egészség Fórum munkahelyi prevenciós programja keretében - immár negyedik alkalommal tartott Foglalkozás-egészségügyi Konferenciát 2016. november 9.-én a PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjában. A szimpóziumra a foglalkozás-egészségügyi szakemberek mellett meghívást kaptak a Megyei Egészség Fórum érintett együttműködő partnerei is - adott összefoglalást az eseményről a SMKH Népegészségügyi Főosztálya.

A rendezvény Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos köszöntőjével vette kezdetét, aki kiemelte, hogy a munkahely fontos népegészségügyi színtér, hiszen az aktív korúak jelentős része érhető el itt, és a rendszeres alkalmassági vizsgálatok évi 4 millió orvos-páciens találkozásra adnak lehetőséget. Hangsúlyozta azt is, hogy a foglalkozás egészségügyi szolgálatok mellett a munkáltatók közreműködése is fontos annak érdekében, hogy az „egészséges munkavállaló érték" szemlélet a megyében meghonosodjon. Ezt segíti az „Egészséges munkahely" cím is, melyet a Somogy Megyei Kormányhivatal immáron harmadik éve adományoz a megye egészségmegőrzés iránt elkötelezett munkáltatóinak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglakozás-egészségügyi Főosztályának osztályvezető főorvosa, Dr. Brunner Péter ismertette a szakterületet érintő aktualitásokat, beszélt a foglalkozás-egészségügy jelenéről, a megoldásra váró szakmai kérdésekről, valamint a szakterület finanszírozásának problémájáról. Előadásában rávilágított az újonnan felmerülő kockázatok okozta foglalkozási megbetegedések megelőzésével, valamint a demográfiai változások (idősödő munkavállalók) hatásainak kezelésével kapcsolatos szakmai feladatokra is.
Biczó Zoltán a SMKH Foglalkoztatási Főosztály munkatársa, a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálat tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Elmondta, az előző célvizsgálathoz képest összességében ritkábban fordult elő, hogy a munkáltatók figyelmen kívül hagyták a biológiai tényezők expozíciója esetén előírt legfontosabb munkavédelmi kötelezettségeiket, de az ellenőrzések még mindig nagy számban tártak fel hiányosságokat, illetve szabálytalanságokat.
A SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály főosztályvezetője, Dr. Tóth Szabolcs előadásában az állattartással összefüggő zoonózisokról beszélt a hallgatóságnak, felhívva a figyelmet arra, hogy a foglalkozási megbetegedések nagy csoportját alkotják ezek az állatról emberre terjedő betegségek, ezért fontos, hogy az érintett foglalkozás-egészségügyi szolgálatok odafigyeljenek a megelőzés lehetőségeire.

Dobék Diána, a balatonföldvári "GERONTO-MED 2005" Kft. IRIS Ápolási Otthon minőségügyi vezetője „Légszennyezettség, mint egészségi kockázat, avagy: Mit tudnak az ápolók a légszennyezettségről?" című előadása a légszennyezés problémakörére, mint az egészségi állapotot befolyásolni képes tényező jelentőségére irányította a figyelmet, valamint arra, hogy az egészségügyben dolgozó ápolók ismereteinek e témában való bővítése szükséges.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának vezetője, Dr. Szörényiné Ványi Gabriella nemzetközi kitekintést adott a munkahelyi egészségfejlesztés helyzetéről. Előadásában hangsúlyozta, hogy a foglakozás-egészségügy által végzett vizsgálatok nagy egészség értéket képviselnek, valamint azt, hogy a munkahelyi egészségfejlesztés csak a foglalkozás-egészségügyi szolgálattal együtt valósítható meg.

A konferencia zárásaként Dr. Pálca-Juhász Márta tisztiorvos megköszönte az előadók színvonalas előadásait, és reményét fejezte ki a foglalkozás-egészségügyi szakemberekkel folytatott további sikeres együttműködésre.