• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Forradalmasította az infarktusellátást az idei díjazott

Regionális hírek 2018.12.07 Forrás: Semmelweis Egyetem
Forradalmasította az infarktusellátást az idei díjazott

Magyarországon a szívkatéteres infarktus ellátás becslések szerint 100 000 honfitársunk életét mentette meg.

A Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését a Semmelweis Budapest Awardot, a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért veheti át a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora, Petr Widimský - tudatta az egyetem honlapja.

A prágai Károly Egyetem és Egyetemi Kórház professzora, a Szívcentrum vezetője és az egyetem orvoskari dékánja. Tudományos munkájának legfontosabb társadalmi jelentősége, hogy az általa vezetett klinikai vizsgálatok eredményei alapjaiban változtatták meg a szívinfarktus ellátását. Az úgynevezett „Prague” (Prága) vizsgálatok során sok ezer fős betegcsoporton bizonyította, hogy a katéteres szívkoszúrér tágítás hatékonyabb terápia a heveny szívizom infarktussal kezelt betegek ellátásában, mint a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó infúziós kezelés. A Prague vizsgálatok eredményi alapján az alkalmazott módszerek széleskörű elterjedésével mintegy felére csökkent az infarktuson átesett betegek kórházi halálozása, a szívkatéteres koszorúér megnyitás több millió emberen segített. Csak Magyarországon a 2003-óta fokozatosan bevezetett szívkatéteres infarktusellátás becslések szerint 100 000 honfitársunk életét mentette meg.

A katéteres koszorúér-tágítás során a heveny szívinfarktus miatt kórházba szállított páciens koszorúereit egy vékony csővel (szívkatéter) közvetlenül tudják vizsgálni és szükség esetén terápiás beavatkozásra is sor kerülhet. Ezen módszer lehetővé teszi, hogy a panaszt okozó szűkületet illetve elzáródást újra megnyissák és kitágítsák, azaz a véráramlást ismét biztosítsák. Az esetek döntő többségében fémből készült koszorúér implantátumot, úgynevezett stent, is helyeznek az érbe, amely hosszú távon nyitva tartja a kezelt érszakaszt.

Petr Widimsky rendszereres látogatója a magyar szakmai konferenciáknak, a Semmelweis Egyetem vezető kardiológusai pedig számos nemzetközi tanulmány elkészítésében dolgozhattak együtt és több kiemelkedő nemzetközi folyóiratban publikáltak a professzorral.

Számos kitüntetései közül legfontosabbak az Európai Kardiológiai Társaság 2014-es aranyérme, a Cseh Köztársaság 2016-ban odaítélt „Mensa Honorary” elismerése, melyet „a cseh nemzet intellektuális felemelkedéséért és az ország nemzetközi elismertségéért” folytatott munkájáért vehetett át. Ezen felül 2017-ben a Charles University „Donatio Universitatis Carolinae“ díját is megkapta. A cseh kutató több mint 20 tankönyv fejezet és 500 nemzetközi cikk szerzője, a Thomson Reuters a legtöbbet idézett cseh orvosként, valamint a világ egyik legnevesebb tudósaként tartja számon. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink