• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Főváros: átcsoportosítás és kinevezés

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Heim Pált megtámogatják, és újra nekifutnak: ki legyen a Dél-pesti Kórház igazgatója?

A júniusi jelentős, 350 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás kiutalása után újra a Heim Pál Gyermekkórház hóna alá nyúl a fenntartó, amennyiben a képviselők a holnapi közgyűlésen szabad jelzést adnak egy, az Egészségpolitikai és Szociális Bizottság elnöke által jegyzett előterjesztésnek. Velkey György a beadványban azt javasolja, hogy csoportosítsanak át havi 1,5 millió német pont teljesítményvolument a Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézettől a fenntartó másik intézményéhez. A gyerekkórház a három nyári hónapban gazdálkodhatna ezzel a többlettel.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a nehéz helyzetbe került Heim Pál júliusban 120 millió forintot megkap a júniusban megszavazott összegből, míg a fennmaradó 230 millió forintból az év hátralévő részében havonta maximum 40 millió forintot használhat fel. A grémium azzal a kikötéssel nyújtott támogatást az intézménynek, hogy az összeg a kórház állami támogatása, OEP pénzmaradvány átutalása vagy teljesítmény-volumen átcsoportosítása esetén csökkenni fog. Amennyiben tehát a képviselők elfogadják az előterjesztést, a havi negyvenmilliós fenntartói támogatás csökkenne, illetve a Fővárosi Önkormányzatnál megtakarításként jelentkezhetne.

A teljesítményvolumen átcsoportosítására egyébként egy 1999-ben hozott kormányrendelet ad módot, amely szerint a fenntartó kezdeményezheti az OEP-nél saját egészségügyi szolgáltatói között a TVK átcsoportosítását. Mivel az Szent István vezetője jelezte a náluk június-augusztus folyamán kihasználatlan járóbeteg-szakellátási pontokat, így azok a Gyermekkórházhoz kerülhetnek.

Újra nekifut a közgyűlés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház igazgatói kinevezésének. A hányatott sorsú napirendi pont az áprilisi start óta holnap immár harmadszorra kerül a képviselők elé. Mint arról a Weborvos beszámolt, hiába érkeztek érvényes pályázatok a kiírásra, a testület vagy érvénytelennek nyilvánította azokat, vagy – mint legutóbb – elhalasztotta a döntést.

Csütörtökön a június 22-i zárt ülésen már megismert pályázatokat bírálják el a képviselők. Kérdés, hogy az utóbbi hetekben dűlőre jutott-e a politika a vezető személyét illetően, ugyanis egyes vélemények szerint az ott dúló véleménykülönbségek miatt véreznek el rendre a pályázatok, s ezért nincs döntés.