• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Gabányi Géza lett az Első az egyenlők között

Regionális hírek 2018.04.23 Szerző:
Gabányi Géza lett az Első az egyenlők között

Primus Inter Pares díjat kapott Gabányi Géza evangélikus lelkész, az orosházi kórház egyik legnagyobb támogatója.

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium a gimnáziumi képzés 85. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozatot a múlt héten. Ennek keretében adta át az öregdiákok által létrehozott Vinculum­ Közhasznú­ Egyesület a Primus Inter Pares (Első az egyenlők között) díjat, melyet idén Gabányi Géza Orosházáról elszármazott, Svájcban élő evangélikus lelkész kapott - számolt be róla az intézmény. Dr. Duray Gergő a Kórház főigazgatója beszédében elmondta, Gabányi Géza 2005-ben kereste meg először a kórház akkori vezetését egy felajánlással. Így került Orosházára a svájci honvédség által leszerelt sebészeti kórház teljes felszerelése, műtőasztaltól a kézi műszerekig. Ezt követően 2008-ig újabb 4 kamionnyi egészségügyi bútor és felszerelés érkezett Svájc különböző egészségügyi intézményeiből, majd az Ápolás Osztály beindulásakor 80 db ágy, éjjeli szekrény és egyéb kiegészítő bútorzat Orosházára történő szállításában volt kiemelkedő szerepe.

Az adományok 2009-től még sűrűbben érkeztek, évente 3-5 szállítmány szervezésében segítette intézetünket. Ekkorra kiépült kapcsolatokkal rendelkezett svájci lakóhelyének egészségügyi- és szociális intézményeivel, amelyektől az elmúlt közel 10 évben 35 - 40 alkalommal érkezett adomány Gabányi Géza szervezésében.

Ezek összetétele igen változatos volt, előfordult, hogy kisteherautó szállított vizsgáló székeket vagy informatika eszközöket, de érkezett „plafonig” megpakolt kamion és nyerges szerelvény is kórházunkba, tele egészségügyi felszereléssel.

– Szervező munkáján túl sokszor személyesen is felkereste az adományozókat, barátaival együtt ő is részt vett a rakodásban. Bár egészségi állapota miatt ő maga már nem tudja pakolni kamiont, elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, minthogy most is jelen van a rakodásnál, bármilyen gond és probléma esetén azonnal intézkedik, hogy az adományok minél előbb és épségben megérkezzenek Orosházára. A kapcsolat felvétele óta eltelt 13 évben mai árakon számolva közel 500 millió forint értékű felszerelést és adományt juttatott az Orosházi Kórháznak, amiért nem lehetünk elég hálásak – fogalmazott dr. Duray Gergő.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink