• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyászolja Szeged és az egyetem a kutatókat

Regionális hírek Forrás: Délmagyar Online - Weborvos

A Szegedi Tudományegyetem egyik geográfusa és kutatóorvosa vált Etiópiában áldozattá.

Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa, valamint Szabad Gábor, SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa hunyt el Etiópiában – közölte 2012. január 19-én reggel az intézménnyel az etiópiai merénylet áldozatai azonosításának eredményét a Külügyminisztérium.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársait  fegyveres támadók ölték meg kedd hajnalban Etiópia északi részén. Egy magyar csoport tagjaként kutattak a geológiai érdekességekben gazdag területen - a veszélyekkel dacolva tartottak az Erta Ale vulkánhoz, alvóhelyükön támadták meg őket - számol be a tragikus eseményekről a Délmagyar Online.

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból.

A támadásban az SZTE két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.


 A munkatársak virágokat és mécseseket helyeznek el Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos portréja előtt a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján
MTI Foto: Kelemen Zoltán Gergely

Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található - mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb - mondta az oktató.

A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat - mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát - ahogy az egész expedíciót - gondosan előkészítették.

Szilassi Péter a támadásról részleteket nem tud, csupán annyit, hogy kedden hajnali egy óra körül érte a csapatot, amelyet információi szerint fegyveresek kísértek. Vizler Csaba akkor sérült meg, amikor menekülni próbált, és egy mélyedésbe ugrott.

További részletek a Délmagyar Online-on.