• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyászati Kutatóközpont létesül Balatonfüreden

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Gyógyítanak, kutatnak és képeznek is az új egészségügyi centrum keretében.

A közép-dunántúli régió népegészségügyi helyzetének javítására, az orvostudományi kutatások erősítésére, és az eredmények gyakorlati hasznosítására létesít gyógyászati kutatócentrumot több orvosegyetemmel és kórházzal együttműködve az erre a célra létrejött Gyógyászati Kutató és Szolgáltató Központ Kft.

A Balatonfüred gyógy-turisztikai adottságaira alapított, az Anna Grand Hotel eddig nem használt épületrészében megvalósuló centrumban, a szálloda már meglévő gyógy-idegenforgalmi szolgáltatásaival szimbiózisban a szív és érrendszeri betegségek és azok okozóinak kutatása, valamint a gasztroenterológiai és reumatológiai betegségek elemzése mellett gyógyászat is folyna: az elképzelések szerint mód lesz a daganatos és más gyakori betegségek korszerű diagnosztikájára, illetve belgyógyászati laborvizsgálatokra is.

Az 1,7 milliárd forintos fejlesztési összköltségű projekthez a cég 860 millió forintos uniós forrást kap az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztésben 35 fős kutató-orvos és tudományos segédszemélyzet munkahelyteremtését vállalták, akiknek az új munkahelyeket a megvalósítás után minimum öt évig fogja megtartani a cég – mondta el az együttműködési szerződések mai, ünnepélyes aláírása alkalmából rendezett tájékoztatón Lőrincz Sándor ügyvezető.

Lőrincz Sándor vázolja a terveket

Az együttműködési szerződést ma írta alá a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt képviseletében Rácz Jenő főigazgató, aki elmondta, kórházán kívül a Magyar Kórházszövetség égisze alatt működő valamennyi, döntően a régióban működő egészségügyi intézmény profitálhat majd a kutatóközpont magas színvonalú diagnosztikai szolgáltatásaiból.

A megyei kórház, a régió és az új centrum kapcsolatáról Rácz Jenő tartott előadást

Az új kutatóközpont a létrehozók tervei szerint közösen vesznek részt hazai és nemzetközi kutatásokban s az ezt segítő kutatás-fejlesztési pályázatokon, valamint tudományos konferenciákat, szimpóziumokat, szakmai továbbképzéseket szerveznek, közös publikációkat jelentetnek meg tudományos potenciáljuk erősítése érdekében. Szakmai konzultációs és munkalehetőséget biztosítanak orvostudományi tudományos képzésben résztvevő PhD hallgatóknak tudományos publikációik, szakdolgozataik elkészítéséhez, és részt vesznek az oktatást, képzést megalapozó szakmai háttértevékenységek kialakításában, jegyzetek összeállításában, igény esetén közreműködnek ezek szakértői munkáiban - ismertette az együttműködés részleteit. 

Ugyancsak most írta alá az együttműködési megállapodást a Gyógyászati Kutató Kft. és a Philips Magyarország Kft. Health Üzletága, melynek vezetője, Erőss György elmondta, több hazai, az orvostudományi képzésben élenjáró felsőoktatási intézménnyel működnek együtt a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök használatára való felkészítésben és nemzetközi kutatási programokban is.

A népegészségügyi célú kutatómunka érdekében a központ a legkorszerűbb CT- és MR-berendezések beszerzését tervezi, melyek regionális együttműködésben, várakozási idő nélkül teszik majd lehetővé főként a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek diagnosztikai vizsgálatát, de emellett cél lesz a daganatos megbetegedések diagnosztizálására és kezelésére alkalmas módszerek és eljárások fejlesztése is. Tervbe vették például az orvosi munkához szükséges telekommunikációs eszközök és az ehhez tartozó tartalom fejlesztését a műtéti munkát elősegítő virtuális monitor-szabadalom orvosi alkalmazásának kifejlesztésére, illetve képzést szerveznek majd a korszerű orvostudományi eszközök használatára, legyen szó tudományos szakemberek továbbképzéséről vagy éppen az orvosi segédszemélyzet kiképzéséről.

Az együttműködés az orvostudományi kutatás, a kutatás eredményeinek gyakorlati alkalmazása és az orvostudományi képzés-továbbképzés területén is zajlik majd, így a közös munkát módszertani és képzési területen is támogatásáról biztosította már a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi centruma. A DE OEC kész partnerségi megállapodást kötni az új szellemi műhellyel, bevonva azt többek között a folyamatban lévő népegészségügyi kutatási programjaiba.