• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Gyógyszerfejlesztésben vett részt a Debreceni Egyetem

Regionális hírek 2021.10.26 Forrás: Unideb.hu
Gyógyszerfejlesztésben vett részt a Debreceni Egyetem

A leggyakoribb hasmenést okozó kórokozók elleni vakcinafejlesztésben vett részt a Debreceni Egyetem.

A fejlődő országokba érkező külföldiek számára jelentős probléma a baktériumok által okozott hasmenés. A Debreceni Egyetemen a két leggyakoribb, kifejezetten hasmenést okozó kórokozó – Shigella és Enterotoxikus Escherichia coli – ellen kifejlesztett vakcinát tesztelték fázis I. vizsgálatban - adta hírül az intézményi portál.

Az egészséges önkéntesek tesztelését a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika klinikai farmakológiai részleg munkatársai végezték el az EveliQure megbízásából. A vizsgálat célja a hatékonyság és a biztonságosság mellett az optimális dózis meghatározása volt.

A közös munka lezárása kapcsán a bécsi székhelyű cég vezetőit Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Páll Dénes, a DE Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója fogadta. A klinikai vizsgálat vezetője a megbeszélésen elmondta, hogy az OGYÉI és a Kutatásetikai Bizottság által engedélyezett munkafolyamat közel egy évig tartott, és összesen 84 önkéntes vett részt benne.

- Hasonló jellegű vizsgálatot a Debreceni Egyetemen korábban még nem végeztek. A vizsgálat során a Debreceni Egyetem jelentős kutatás-fejlesztési hozzáadott értéket képviselt – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Páll Dénes.

A klinikai vizsgálat értékelése kapcsán tartott megbeszélésen Somogyi Gábor és Nagy Eszter tulajdonos-igazgatók (EveliQure) fontos eredménynek nevezték, hogy a közös munka a covid-járvány időszakában is megfelelő ütemezéssel zajlott, így tudták tartani a tervezett határidőket.

Hozzátették: a vakcina hatásosságát a kedvező eredmények birtokában a következő lépésben már a fejlődő országok betegein próbálhatják ki.

A megbeszélésen Szilvássy Zoltán rektor bemutatta a cég vezetőinek az egyetemi innovációs ökoszisztéma működését, valamint az intézmény egyes biotechnológiai fejlesztéseit, felvázolva a további lehetséges együttműködés célterületeit.

A Debreceni Egyetemet négy éve választotta a legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatokat koordináló vállalat, a QuintilesIMS – jelenlegi nevén az IQVIA – több mint 200 ezer partnere közül a legfontosabb 23 vizsgálóhelyeinek egyikévé. Az intézmény évente több száz klinikai vizsgálatot végez.

Legolvasottabb cikkeink