• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

György István a hétfőn kezdődő oltási hét részleteiről

Regionális hírek 2021.11.19 Forrás: MTI
György István a hétfőn kezdődő oltási hét részleteiről

Az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken Kaposváron.

György István a Kaposi Mór Oktató Kórháznál tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő vasárnap záruló akcióhéten oltásra érkezőknek nem kell előzetesen időpontot foglalniuk, időpontra bejelentkezniük, regisztrálniuk, így azok is könnyen hozzájuthatnak a vakcinához, akiknek nincs vagy nehézkes az internetelérése, illetve a megadott felületeken "nem tudnak csatlakozni az egészségügyi rendszerhez".

Hozzátette, az oltást végző kórházakról, szakrendelőkről ugyanakkor a koronavirus.gov.hu oldalon is lehet tájékozódni.

A kormány által elrendelt akcióhetet az országos oltási munkacsoport és a megyei oltási munkacsoportok, valamint az országos kórházi főigazgatóság szervezi az operatív törzs iránymutatása alapján - mondta. Rámutatott, hogy az oltóhelyeken mind az öt Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag, vagyis a Pfizer-vakcina, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm is rendelkezésre áll, a Szputnyik V már elfogyott.

György István kiemelte: kérték a kórházaktól, hogy az érkezők számának függvényében folyamatosan nyissák ki az oltóhelyeket, lehetőleg ne legyenek hosszú várakozások, ennek elkerüléséhez a honvédség is segítségét nyújt.

Magyarországon a pandémia agresszív, felfutó időszakban van, az oltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz ellene, ezért arra biztat mindenkit, aki még nem tette meg, hogy oltassa be magát, akiknél pedig már 4-6 hónap eltelt a második oltás óta, kérje a harmadikat - fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: az oltatlanok a saját egészségüket, életüket, a családjukat, szűkebb és tágabb környezetüket is veszélyeztetik.

Jelezte, hogy az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

György István az MTI-nek az oltási akcióhét iránti várható érdeklődésre vonatkozó kérdésére azt mondta: nem mer jóslásokba bocsátkozni, fontos, hogy minél többen jöjjenek.

Az oltási folyamat lelassult Magyarországon, elértük a 6 millió oltottat, szeretnék, ha a járvány felfutó időszakában az oltás fontossága egyre jobban tudatosulna azokban, akik még nem éltek annak lehetőségével - közölte.

György István fontosnak nevezte a maszkviselést a zárt terekben, s azt kérte, az emberek kísérjék figyelemmel a kormány ezzel összefüggő döntéseit is, mert a járvány elleni védekezés, a negyedik hullám letörése csak együtt, összefogással sikerülhet.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy Somogyban felkészültek az oltási akcióhétre, a kijelölt helyszíneken a kormányhivatal 60 munkatársa nyújt adminisztrációs segítséget.

A megyei oltási munkacsoport úgy döntött: annak érdekében, hogy a somogyiaknak kevesebbet kelljen utazni, Kaposvár, Marcali, Nagyatád és Siófok kórháza mellett Marcali és Fonyód egy-egy járóbeteg-szakellátó intézményét is bevonják a kampányba - közölte.

Moizs Marianna, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Somogyban eddig "kiemelten jól kezelték a járványt", köszönet illeti azokat, akik ehhez hozzájárultak.

"Mi az egészségügyben felkészültünk a következő időszakra, amely nem lesz könnyű, de tudjuk a dolgunkat, valamennyi feltétel rendelkezésre áll" - fogalmazott.

(Nyitókép: Balról Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott, jobbról Moizs Mariann, a kórház főigazgatója. MTI/Varga György)

Legolvasottabb cikkeink