• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamarosan új fejlesztés támogatja a várólistás döntést

Regionális hírek 2023.01.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
Hamarosan új fejlesztés támogatja a várólistás döntést

A szakmai munka digitalizálása kiváltja a kórtörténet papíralapú ismertetését és utánkövetését, pontosabb és gyorsabb lesz a folyamat.

A budapesti vesetranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikán működő vese- és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. Az innováció a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a várólista-bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi - számolt be róla az egyetemi portál.

Az átlagpopulációban minden tizedik ember idült vesekárosodásban szenved. A betegség prevalenciája becslések szerint egyre nő, mára minden ezredik érintett veseműködése tartós pótlásra szorul. Számukra a legjobb életminőséget az élő- vagy halottdonoros vesetranszplantáció biztosítja. A végállapotú vesepótló kezelésre szoruló páciensek számának növekedésével a vesetranszplantációs várólistára kerülő páciensek száma is emelkedő tendenciát mutat. A vesetranszplantációra való alkalmasságról meghatározott szakmai szabályok szerint a transzplantációs centrumokhoz tartozó regionális bizottságok döntenek.

A magyarországi vesetranszplantációs várólistán levő betegek több, mint 50 százaléka a budapesti regionális bizottság aktív közreműködése révén kerül listára. E szakmai működés segítésére új, az eddigi előírásoknak megfelelő szervtranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikáján működő vese és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. A szakmai munka digitalizálása kiváltja a kórtörténet papíralapú ismertetését és utánkövetését. Az adatok elektronikus feldolgozása a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi, segíti a hatékony szakmai kommunikációt. A fejlesztés időszerűségében a 2022 decemberi szakmai egyeztetésen résztvevő, a régióhoz tartozó dialízis szolgáltatók képviselői, a fejlesztő, és a bizottság tagjai is egyetértettek.

A 2023 februárjában induló tesztmodul után 2023 tavaszán működésbe léphet a betegreferáló rendszer, melynek fejlesztésén a Transzplantációs és Sebészeti Klinika Alapítvány, a Neumann Medical Kft és a STéG regionális vese és vese-hasnyálmirigy transzplantációs várólista munkacsoport tagjai dolgoznak.

Legolvasottabb cikkeink