• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Hamarosan új fejlesztés támogatja a várólistás döntést

Regionális hírek 2023.01.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
Hamarosan új fejlesztés támogatja a várólistás döntést

A szakmai munka digitalizálása kiváltja a kórtörténet papíralapú ismertetését és utánkövetését, pontosabb és gyorsabb lesz a folyamat.

A budapesti vesetranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikán működő vese- és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. Az innováció a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a várólista-bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi - számolt be róla az egyetemi portál.

Az átlagpopulációban minden tizedik ember idült vesekárosodásban szenved. A betegség prevalenciája becslések szerint egyre nő, mára minden ezredik érintett veseműködése tartós pótlásra szorul. Számukra a legjobb életminőséget az élő- vagy halottdonoros vesetranszplantáció biztosítja. A végállapotú vesepótló kezelésre szoruló páciensek számának növekedésével a vesetranszplantációs várólistára kerülő páciensek száma is emelkedő tendenciát mutat. A vesetranszplantációra való alkalmasságról meghatározott szakmai szabályok szerint a transzplantációs centrumokhoz tartozó regionális bizottságok döntenek.

A magyarországi vesetranszplantációs várólistán levő betegek több, mint 50 százaléka a budapesti regionális bizottság aktív közreműködése révén kerül listára. E szakmai működés segítésére új, az eddigi előírásoknak megfelelő szervtranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikáján működő vese és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. A szakmai munka digitalizálása kiváltja a kórtörténet papíralapú ismertetését és utánkövetését. Az adatok elektronikus feldolgozása a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi, segíti a hatékony szakmai kommunikációt. A fejlesztés időszerűségében a 2022 decemberi szakmai egyeztetésen résztvevő, a régióhoz tartozó dialízis szolgáltatók képviselői, a fejlesztő, és a bizottság tagjai is egyetértettek.

A 2023 februárjában induló tesztmodul után 2023 tavaszán működésbe léphet a betegreferáló rendszer, melynek fejlesztésén a Transzplantációs és Sebészeti Klinika Alapítvány, a Neumann Medical Kft és a STéG regionális vese és vese-hasnyálmirigy transzplantációs várólista munkacsoport tagjai dolgoznak.