• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Harctéri sérültellátó tréninget tartottak a DE szakemberei

Regionális hírek 2019.08.09 Forrás: Unideb.hu
Harctéri sérültellátó tréninget tartottak a DE szakemberei

Az alapozó felkészítést követően egy teljes harctéri szimuláció keretében kellett alkalmazniuk a tanultakat.

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred tíz kiválasztott katonája vett részt a július végén tartott komplex tréningen, amely a DE Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék szakmai felügyeletével valósult meg. A felderítők különleges szimulációs eszközök segítségével, kifejezetten harctérre adaptálva nyertek betekintést a sürgősségi ellátás elméleti és gyakorlati alapjaiba - számolt be a rendezvényről az egyetem portálja.

A tíznapos tanfolyam megnyitóján Németh Norbert oktatási dékánhelyettes, az egyetem Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjának vezetője, Szabó Zoltán tanszékvezető és Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka üdvözölte a résztvevőket.

- Ez volt az első ilyen jellegű, kifejezetten katonáknak tartott harctéri sérültellátó tréning, de szeretnénk, ha folytatódna az együttműködés a honvédséggel – mondta a hirek.unideb.hu-nak Németh Norbert.

Az oktatási dékánhelyettes úgy fogalmazott: az orvoskar a sürgősségi tanszékkel közösen missziójának tekinti, hogy az orvosképzésen túl a gyakorlati központ teret adjon különböző elsősegélynyújtást, sérültellátást oktató képzési formáknak.

A harctéri életmentésre felkészítő tanfolyamon a csapatfelderítő katonák speciális elméleti és gyakorlati készségekre tettek szert.

- A katonák elsajátították a nemzetközi harctéri sérültellátási irányelvekben foglalt korszerű alap- és emelt szintű beavatkozási technikákat. Ezeket a gyakorlatban alkalmazva, még meglehetősen nehéz körülmények között is profi sérültellátókká válhatnak. Szükség esetén biztos kézzel menthetik meg társaikat, vagy akár segíthetnek a bajba jutott embertársaikon is a hétköznapokban. Ezzel tovább mélyíthetik a hazánk honvédeibe vetett bizalmat – tájékoztatott Gulyás Gábor, az ÁOK Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ munkatársa.

A tréning létrehozója és vezetője szerint a résztvevő katonák és feletteseik is egybehangzóan hasznosnak minősítették az egyedülálló képzést.

Az alapozó felkészítést követően a felderítők sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, valamint egy teljes harctéri szimuláció keretében kellett alkalmazniuk a tanultakat. A több napos terepgyakorlaton fokozott stresszhelyzetben, nehezített, harctéri körülmények között, gázálarcban vagy éjjellátó készülék használatával, rossz látási viszonyok között bizonyították rátermettségüket. Képgaléria itt látható

Legolvasottabb cikkeink