• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Három professzor kiemelkedő munkáját díjazták Debrecenben

Regionális hírek 2019.05.28 Forrás: Unideb.hu
Három professzor kiemelkedő munkáját díjazták Debrecenben

Oktató, kutató, tudományos munkájukkal, illetve klinikai tevékenységükkel sokat tettek az egyetemért és az orvoskarért.

Három professzor kiemelkedő munkáját ismerték el emlékéremmel a Debreceni Egyetemen május 27-én. Kappelmayer Jánost a diagnosztikai, Berta Andrást a műtétes klinikai, Balla Józsefet pedig a kísérletes orvostudomány területén elért eredményeiért tüntették ki. Az Elisher Gyula, Kettesy Aladár és Went István tudományos kitüntetésekkel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara egy-egy professzor életpályáját honorálta - adta hírül az egyetem.

- Olyan egyetemi tanárok kapták a kitüntetéseket, akik oktató, kutató, tudományos munkájukkal, illetve klinikai tevékenységükkel sokat tettek az egyetemért és az orvoskarért – fogalmazott Mátyus László dékán a hétfői átadón.

A diagnosztikai orvostudományban elért magas szintű eredmények elismerésére alapított Elisher Gyula emlékérem és jutalomdíj idei kitüntetettje Kappelmayer János egyetemi tanár, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

A professzor több mint három évtizede foglalkozik orvosi labordiagnosztikával. Tudományos munkájának középpontjában két terület áll: a trombóziskutatás és kivizsgálás, valamint az akut leukémiák diagnosztikája, prognosztikai tesztjei.

A Kettesy Aladár Emlékérem idei díjazottja Berta András egyetemi tanár, a Szemészeti Tanszék vezetője. A kitüntetéssel a műtétes klinikai orvostudomány elért eredményeit, gyógyító munkáját és oktató-kutató tevékenységét ismerték el. A professzor 33 éve honosított meg Magyarországon egy speciális sugárkezelést, amellyel a szemben lévő daganatok kezelik. Az eljárást elsőként a debreceni szemklinikán alkalmazták és az elmúlt évtizedekben csaknem 10.000 beteget kezeltek a módszerrel.

A kísérletes orvostudomány területén elért kiemelkedő tudományos eredményeinek elismerésére alapított Went István emlékéremmel Balla József egyetemi tanárnak, a Belgyógyászati Intézet igazgatójának életművét díjazták.

A nefrológus szakember kutatómunkájával mind itthon, mind a nemzetközi tudományos életben elismerést szerzett. Olyan új védekező mechanizmust írt le, amellyel új utat nyitott a vesebetegség okozta érrendszeri károsodások megelőzésére.

A díjazottak előadáson mutatták be kutatásaikat az In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében. Az intézmény egykori professzorairól elnevezett Elischer Gyula és Went István emlékérmeket kétévente, a Kettesy Aladár emlékérmet pedig háromévente ítéli oda az egyetem orvostudományi karának tanácsa.

Legolvasottabb cikkeink