• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Három új szakterülettel bővül a Semmelweis Egyetem profilja

Regionális hírek 2024.02.29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Három új szakterülettel bővül a Semmelweis Egyetem profilja

A stroke korszerű terápiájához elengedhetetlen neurointervenciós beavatkozások eddig az egyetemen nem voltak elérhetőek.

Új, a betegellátási portfólióban korábban csak részlegesen meglévő három szakterülettel – a rehabilitációval, az idegsebészettel és a neurointervencióval – bővül az Országgyűlés döntése értelmében 2024. március 1-től a Semmelweis Egyetem betegellátási, kutatási és képzési profilja, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének sikeres novemberi egyetemi integrációját követően - tudatta közleményében az intézmény.

A Semmelweis Egyetem jelenleg részleges kapacitással rendelkezik a rehabilitáció és az idegsebészet terén, utóbbi eddig csak a Gyermekgyógyászati Klinikán volt időszakosan elérhető, a rehabilitációs szakterület bővülésének első lépése pedig az egykori Rókus Kórház integrációjával valósult meg, majd a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének november 1-jei integrálásával folytatódott. A stroke korszerű terápiájához elengedhetetlen neurointervenciós beavatkozások eddig az egyetemen nem voltak elérhetőek.

Az Országos Mozgásszervi Intézetben (OMINT) zajló rehabilitáció Semmelweis Egyetemhez való csatlakozásával a sebészeti jellegű elektív ortopédiai és akut traumatológiai beavatkozások mellett a mozgásszervi betegellátás teljes spektruma elérhetővé válik egy intézményen belül, ami előrelépést eredményez a betegellátási tevékenységben.

Az Amerikai úti Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) ideggyógyászati, neurointervenciós és idegsebészeti ellátásának integrálásával pedig az egyetem betegellátási profiljában az idegsebészet és az intervenciós stroke ellátás is megjelenhet a felnőtt lakosság vonatkozásában, továbbá a szakterület jövőbeni fejlődésének kulcsa, hogy a hozzá kapcsolódó orvostudományi kutatások is előtérbe kerüljenek.

A Semmelweis Egyetem álláspontja szerint multidiszciplináris környezetben, az oktatás-kutatás-betegellátás hármas funkciójának részeként ezek a szakterületek hatékonyabban működhetnek.

Mindemellett pedig Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézményeként a Semmelweis Egyetemnek különösen fontos, hogy a képzési struktúrában minden diszciplína megjelenjen.

A betegutakat és a rendelési időket nem érinti a változás.