• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazai eljárással kimutatható az enyhe agyrázkódás

Regionális hírek Forrás: MTA

Az MR-képalkotás új módszereivel objektíven diagnosztizálható az enyhe koponyasérülés.

Az enyhe koponyasérülést szenvedett betegek eredményes kezeléséhez járulhat hozzá a mágnesesrezonancia-képalkotás új módszerein alapuló, speciális kombinált eljárás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia–Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoportja a tekintélyes Journal of Neurotrauma című folyóiratban tett közzé - adta hírül az MTA honlapja.

Az enyhe koponyasérülés, illetve agyrázkódás százezer emberből átlagosan százat-ötszázat érint évente. Leggyakrabban fiatal vagy középkorú felnőtteknél fordul elő, körükben jóval gyakoribb, mint a tumor, az epilepszia vagy a stroke. A jelenleg használatos diagnosztikus eszközök nem mutatják ki az enyhe koponyasérülés következtében fellépő elváltozásokat. A sérülést követően sok esetben a heveny – rövid eszméletvesztéssel, érzészavarokkal járó – tünetek elmúlása után egyes, a betegek életminőségét rontó panaszok (fejfájás, szédülés, elhúzódó hangulatzavarok, koncentrációhiány, depresszió) hosszú távon is megmaradhatnak.

"Az enyhe koponyasérülés gyakorisága a népbetegségekéhez hasonlítható – mutatott rá Dóczi Tamás akadémikus, az MTA–PTE Klinikai Idegtudományi Kutatócsoport vezetője. – Ám mindmáig nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel képesek lennénk az enyhe koponyasérülést objektíven diagnosztizálni, vagy prognosztizálni, mely beteg igényel hosszabb távon kezelést. Sokszor maga a beteg sincs tisztában vele, hogy például depressziós tünetei hátterében a korábban elszenvedett agyrázódás áll, amely kezelést igényelne."

A kutatócsoport az elsők között állapította meg, és számolt be a szakirodalomban arról, hogy az MR-képalkotás újabban kifejlesztett módszerei, a DTI (diffúzióstenzor-képalkotás), az SWI (mágneses szuszceptibilitás-súlyozott képalkotás) rutinszerűen még nem alkalmazott speciális kombinációja révén megismerhető az enyhe koponyasérülés kórmechanizmusa és gyógyulása. Az eredmények alátámasztják a csoport munkahipotézisét, miszerint az enyhe koponyasérülést elszenvedett betegek közül kiszűrhetők azok, akik hosszú távon terápiára szorulnak a fellépő és elhúzódó hangulatzavarok, depresszió, koncentrációhiány miatt gyógyulásuk pedig objektíven ellenőrizhető. Mindez nagymértékben hozzájárul eredményes kezelésükhöz.

A kutatócsoport felfedezését a szakterület vezető amerikai lapjában, a Journal of Neurotrauma folyóiratban tette közzé. Az eredmény jelentőségét mutatja, hogy a szerkesztőség a magyar kutatók írásából választott illusztrációs anyagot a januári lapszám címlapjára.