• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két ország, egy cél a sugárkezelésben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A daganatok IMRT alapú sugárkezelésének fejlesztése Bihar-Bihor régióban.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a DE OEC Sugárterápia Tanszék és a Nagyváradi Orvostudományi Egyetem Onkológiai Osztálya közös pályázatot (HURO/0802/010) nyújtott be és nyert el, amelynek célja, hogy a regionális sugárterápiás ellátás bővülése mellett a határ menti daganatos betegek is az európai standardnak megfelelo sugárkezelésben részesüljenek.

A pályázat keretén belül a DE OEC Sugárterápia Tanszék egy új, szám szerint a 3. lineáris gyorsító beüzemelésére kapott lehetőséget, amellyel a legmagasabb szintű betegellátás biztosítható. A projekt megvalósulása során a nagyváradi
szakemberek (orvosok, fizikusok, asszisztensek) modern sugárterápiás képzésén túl 1200 határon túli beteg ingyenes sugárkezelésére is sor kerül, és további 2100 hazai beteg kap modern teleterápiás kezelést - tudatta az egyetem a mai zárórendezvény kapcsán.  

A határon túli szakember-utánpótlás érdekékében az egyetem vállalta az érdeklődő romániai orvostanhallgatók sugárterápiás oktatását. Az oktatási anyagot mind audiovizuális formában, mind pedig az egyes szakterületek számára készített jegyzetek, kiadványok formájában biztosítják. A betegek beutalása a helyi onkoteamek (onkológiával foglalkozó szakorvos csoportok) döntése alapján történik, majd a kezelés tervezése, előkészítése, ellenőrzése és a frakcionált külső besugárzás a Debreceni Sugárterápia Tanszéken valósul meg. A kezelés ambulánsan zajlik, de limitált esetben lehetoség van a tanszék fekvő osztályán való elhelyezésre.

A daganatok szerv-specifikus sugárkezelése mellett a betegek komplex kezelésére törekszenek, amelyben diétás szakember, gyógytornász, pszichológus is részt vesz. További cél, hogy beteg-edukációval a daganatok kialakulásáért felelős oki tényezőket feltárják, és hogy a betegek elsajátítsák az egészséges életmód-modellt, amivela kezelés alatt jelentkező mellékhatások lehetőség szerint kivédhetők, vagy csökkenthetők, illetve megszüntethetők. Végezetül vállalták, hogy a holisztikus betegellátás keretében biztosítják a betegek pszicho-onkológiai követését is.