• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

Lapszemle 2018.07.03 Forrás: hvg.hu - népszava.hu Szerző:
Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek.

Az RTL Híradó háziorvosokat kérdezett meg arról, mit tehetnek azok a betegek, akik olyan valzartán hatóanyagú gyógyszert szednek, amelyeket érint a pénteken nyilvánosságra hozott felfüggesztés. A gyógyszerügyi hatóság hétvégén azt ígérte: a hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről - idézte a híradó riportját a hvg.hu.

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

Ferenczi Attila háziorvos is a helyettesítést ajánlotta lehetséges megoldásként. Az RTL Híradónak azt mondta: a patikákban pontosan tudják, melyik gyártó valzartán-készítményeinek forgalmazását függesztette fel a gyógyszerészeti intézet, és azokat a készítményeket állítják át egy biztonságosan használható, ugyanolyan hatóanyagú, de más cég által gyártott készítményre. Persze az is lehet, hogy a beteg kéri az orvost, állítsa át egy másik hatóanyagú vérnyomáscsökkentőre, ha az addigi készítményben megingott a bizalma – tette hozzá.

Az eddig ki nem váltott, de érvényes recepteken szereplő gyógyszereket akkor lehet helyettesíteni ugyanolyan hatóanyagú és hatáserősségű, de más gyártónál készült gyógyszerekre, ha az orvos a recepten nem ikszelte be a „nem helyettesíthető” felirattal ellátott kockát.

A témával a Népszava is foglalkozott, ipari forrásuk az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink