• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Heves megye legkorszerűbb CT-je Hatvanban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Magas minőségű szolgáltatásokhoz és modern orvos-technológiához jutnak hozzá a régió lakosai.

Közel 2,7 milliárd forintos Európai Uniós forrást nyert el az intézmény, melyből megépül az új központi műtőblokk, a központi sterilizálóval. Belső átalakítással a földszinten, a sürgősségi ellátáshoz közel kap új helyet a radiológiai osztály, megújításra kerül a szülészet, az intenzív osztály és a szeptikus műtő is.

A beruházás során közel 1 milliárd forint értékű eszközbeszerzésre is sor kerül. A vonatkozó közbeszerzési eljárások döntő többsége már sikeresen lezárult, melynek eredményekét 2015. március 28-tól egy új 16 szeletes Siemens SOMATOM Emotion CT berendezést állítanak a betegellátás szolgálatába. Az új CT készülék Heves Megye legmodernebb berendezése, mely a hatvani és az aszódi járás betegein túl kiszolgálja mindazokat, akiknek sürgősségi ellátása a hatvani kórházban történik.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés - és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a múltra visszatekintve felidézte azt az időszakot, amikor a régi CT berendezés műszaki állapota és működése igencsak bizonytalan volt. Hangsúlyozta, hogy minden pályázat egy újabb lehetőség a fejlődésre, bizonyítja ezt a mai nap is. Hiszek abban, hogy ha szakmailag és emberileg kiállunk egy ügy mellett, akkor közösen elérhetjük kitűzött céljainkat – biztatta ezen szavakkal a kórház munkatársait. Kiemelte, hogy az intézmény fejlesztése nem áll meg, hiszen a fekvőbeteg ellátás mellett a járóbeteg ellátás fejlesztésére is hangsúlyt kell fektetni.

Horváth Richárd polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kórház fennállásának 50 éves történetében óriási lépés ez a mai nap. A közel 2,7 Mrd Ft költségvetésű projekt keretében megépülő műtőblokk mellett megtörténik a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet elavult, sokat megélt eszközparkjának részleges cseréje, melynek eredményeként magas minőségű szolgáltatásokhoz és modern orvos-technológiához jutnak hozzá a régió lakosai, míg a Kórház üzemeltetése gazdaságosabbá válik.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviseletében Németh László stratégiai tanácsadó beszélt arról, hogy a kormányzat tudatos fejlesztéspolitikájának köszönhetően az egészségügy a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalon működik. A technikai fejlődés, a bővülő szakemberképzés és utánpótlás visszatartó erő lesz az egészségügyi dolgozók elvándorlásában.

Dr. Stankovics Éva főigazgató rávilágított, hogy a projekt tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott az eszközbeszerzések tervezése, annak érdekében, hogy a kórház régi, elavult eszközparkját minél szélesebb körben új, korszerű eszközökre cseréljék, a betegbiztonság és a minőségi betegellátás érdekében. Kiemelte, hogy a megújuló kórház és a megújuló eszközpark vonzó az orvosok körében és egyre több szakorvos valamint rezidens jelentkezik valamennyi szakma esetében.

Varga Károly, a Siemens Zrt. CT/MR értékesítési vezetője ismertette a CT berendezés és az azt kiszolgáló syngo.via képfeldolgozó szoftver legfontosabb jellemzőit. Az új berendezés megbízható, kis szervizigényű, gazdaságosan fenntartható. A SOMATOM Emotion 16 a világ legnépszerűbb CT-berendezése, amelyből több, mint 8000 darabot adtak el már világszerte. A snygo.via rendszer egy olyan informatikai megoldás, mely alkalmas rutinszerű és haladó 3D képolvasási feladatokra. A multimodális képalkotó szoftver olyan applikációkat és funkciókat tartalmaz, amelyeket kifejezetten CT-vizsgálatok leletezésére fejlesztettek ki, például neurológiai és onkológiai területre.

Dr. Palotai Andrea, a kórház radiológiai osztályának nemrég kinevezett vezető főorvosa hangsúlyozta, hogy az új CT-vel rugalmasabbá és hatékonyabbá válik az ellátás.

Örömmel számolt be arról, hogy az új berendezés a betanítás során megbízhatóan működött és lefedi - a betegek elérhető legkisebb sugárterhelés mellett - a radiológiai vizsgálatok teljes körét. A CT-hez tartozó syngo.via képfeldolgozó szoftver nagyban segíti a munkatársak munkáját annak érdekében, hogy gyorsabbá, pontosabbá és egyszerűbbé váljon a leletezés folyamata, mint korábban.

Az intézményben 2015. március 28-tól már csak az új CT berendezést használják.