• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hiánypótló népegészségügyi képzések

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetemen működik a hazai felsőoktatás történetének első és máig egyetlen Népegészségügyi Kara.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara az elmúlt tíz év során olyan oktatásfejlesztést valósított meg, melynek eredményeként jelenleg két alapképzési, öt mesterképzési és nyolc szakirányú továbbképzési szak érhető el, angol nyelven pedig népegészségügyi alap- és mesterképzést, gyógytornász-, valamint komplex rehabilitáció mesterképzést kínál az intézmény. Mindezek mellett három szakterületen folyik szakorvosképzés, valamint klinikai szakpszichológusok is kerülnek ki a karról.

- Ebben az évben képzéseink köre tovább bővül. Februártól a komplex rehabilitáció mesterszakon már sportrehabilitáció területén is lehet specializációt választani, szeptembertől pedig új képzésként jelenik meg az ápolás és betegellátás alapszak dietetikus szakiránya. Meghirdetjük továbbá a szabadidősport-szervező egészségfejlesztő szakirányú továbbképzési szakot és tervezzük – a szakterületen hiánypótló – egészségügyi szakújságíró szakirányú továbbképzési szak indítását a közeljövőben – sorolja Balázs Margit dékán.

A hallgatók létszáma a 2005-ös alapítást követő évekhez képest megsokszorozódott, az elmúlt tíz évben már több mint ezer hallgató szerzett népegészségügyi végzettséget tanúsító diplomát, amivel kormányhivatalokban, civil szervezeteknél, az egészségügyi igazgatásban, egészségügyi szolgáltató intézményekben, egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó helyi és országos intézetekben, az egészségügyi rehabilitáció területein, a kormányzati és adminisztratív szférában (minisztériumok, önkormányzatok, egyéb hivatalok) tudnak elhelyezkedni. A kar a külföldi diákok körében is népszerű, 170-en tanulnak angol nyelvű képzéseken, azzal a céllal, hogy nemzetközileg elismert népegészségügyi, komplex rehabilitációs szakember vagy gyógytornász diplomát szerezzenek. A teljes hallgatói létszám jelenleg már meghaladja a kilencszázat.

- Alapvető feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a lakosság egészségi állapotának javításához. Oktatási tevékenységünk mellett nemzetközileg elismert tudományos és szakértői tevékenységet is folytatunk, magas szinten képzett, tudományos fokozattal rendelkező főállású oktatói gárdánk mellett a hazai társegyetemek és országos népegészségügyi intézetek legkiválóbb oktatóinak és szakembereinek munkájára is építünk. Fontosnak tartjuk, hogy a kar a csak egészségtudományi képzést folytató karok között az elmúlt évek során a HVG Diploma összesített képzési rangsorában az első helyen áll – emelte ki Balázs Margit.

További részletek itt olvashatóak.