• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Inkontinenciában szenvedő nőknek segíthet

Hírek 2022.10.27 Forrás: Debreceni Egyetem
Inkontinenciában szenvedő nőknek segíthet

A készítmény a gátizomzat erősítésével és a kismedence biomechanikai tulajdonságainak javításával tud a kezelésben segíteni. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vizsgálták azt az új étrend-kiegészítő készítményt, amely segítséget nyújthat vizeletinkontinenciával vagy vizelettartási zavarokkal küzdő nőknek. Egyedülálló hatásmechanizmusa alapján a készítmény tornával egyidejű alkalmazása fokozottan erősíti a kismedencei izmokat, ezáltal javítva a betegek életminőségét, tudatta közlelményében a Debreceni Egyetem. 

Az inkontinencia nem betegség, hanem állapot. Vizelet inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a húgyhólyagból akaratlan vizeletürülés történik. A stressz vagy terheléses inkontinencia oka a záróizom funkciójának csökkenése, általában fizikai terhelésre jelentkezik. A leggyakrabban fellelhető rizikótényező a medencealapi izmok renyhesége. A gáti izmok irányíthatósága alatt a fizikai és lelki egészségünkhöz tartozó központi funkciók állnak. A stressz inkontinencia nem csak az idős nők problémája. Felmérések igazolják, hogy a 18–24 év közötti nők 50%-a már tapasztalt akaratlan vizeletvesztést. A menopauza után jelentősen nő a panaszok száma és a felnőtt női lakosságnak legalább 50%-át sújtja ez a probléma. Méretét tekintve tehát nyugodtan tekinthetjük a problémát népegészségügyi kérdésnek. Gazdasági hatásai mind az egyén, mind a társadalom szintjén jelentős mértékben megnyilvánulnak: egyes felmérések szerint a vizelet inkontinenciával küzdő nők munkahelyi produktivitása olyan mértékben csökken, mint az asztmában vagy rheumatoid arthritisben szenvedőknek.

Az inkontinencia kezelése több szinten történik, elsőként életmód váltást, viselkedésterápiát és a gátizomzat erősítését javasolják (ennek több módja ismert), s amennyiben ezek nem hoznak kellő javulást, gyógyszeres kezelés, végül műtéti beavatkozás jöhet szóba. Jelenleg nem ismert semmilyen gyógyszeres kezelés, amely segíthet a medencefenéki izmok erősítésében vagy funkciójának javításában.

A Debreceni Egyetemen most bemutatott klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy a klinika orvosai és a Fempharma Kft. kutatói által, a szakmai szervezetek közreműködésével kifejlesztett készítmény segítséget nyújt a vizeletinkontinencia kezelésében. Az étrend-kiegészítő kereskedelmi formalomban jelenleg még nem elérhető.  

A készítmény a gátizomzat erősítésével és a kismedence biomechanikai tulajdonságainak javításával tudja az inkontinencia első vonalbeli kezelését segíteni. Olyan összetevőket tartalmaz, melyek az aktív izomműködéssel kiegészítve a gátizomzat erősödését fokozottan segítik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gátizomtorna végzésével egyidejűleg szedve gyorsabb javulás érhető el a kismedencei izomzat erősödésében, ezáltal az akaratlan vizeletürítés csökkenésében. 

A szakemberek szerint hiánypótló fejlesztésre került sor, és ezzel egy ígéretes folyamat indulhat el a magyarországi urogynecologiai szakellátásban, a vizelet inkontinencia kezelésében.

Prof. dr. Takács Péter, a Fempharma Kft. tudományos igazgatója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára és az Eastern Virginia Orvostudományi Egyetem Professzora hozzátette: „A vizsgált étrend-kiegészítő készítmény az első a világon, mely randomizált placebo-kontrollált klinikai vizsgálattal igazolt hatást fejt ki a vizelet inkontinencia kezelésében.”

A Debreceni Egyetem részéről a projektet irányító dr. Kozma Bence osztályvezető adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Urogynecologiai profiljának vezetője kiemelte: „Mivel a készítményt és a gátizomtornát a nők otthon, saját megszokott környezetükben alkalmazhatják, nagymértékben erősíti a nőkben az önállóság érzését, azt, hogy önmagukért képesek tenni, ezáltal a magabiztosságuk is lényegesen nő.”

Az egyedülálló étrend-kiegészítő készítményről a szakmai csoport tagjai számoltak be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

Legolvasottabb cikkeink