• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Inkubátorokat adományozott a gyermekszív központnak a Ficsak

Regionális hírek 2020.01.29 Forrás: MTI
Inkubátorokat adományozott a gyermekszív központnak a Ficsak

Az adventi vásáron és egy online akció keretében csaknem hétmillió forintot gyűjtöttek a szívbeteg gyerekek gyógyításának segítésére.

Két speciális, nyitott inkubátort adott át szívbeteg gyerekek kezelésére és gyógyítására a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában szerdán; az eszközökre a pénzt jótékonysági vásáron és online adományokból gyűjtötték össze.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt hangoztatta, Magyarországon a családszervezetek képesek összefogni egymással, és közös célokért, egymást erősítve nagy eredményeket tudnak elérni. A kormány feladata pedig az - fűzte hozzá -, hogy munkájukhoz biztosítsa a feltételeket.

Sok száz családban élnek szívbeteg gyerekek, akiknek több odafigyelésre, segítségre van szükségük - mondta. Megköszönte a Ficsaknak, hogy a családszervezetek tavalyi adventi vásárán és egy online akció keretében - az Okkal Dobban Alapítványon keresztül - csaknem hétmillió forintot gyűjtöttek a szívbeteg gyerekek gyógyításának segítésére.

Király Nóra, a Ficsak elnöke jelezte: két inkubátort és egy speciális, magzati szívultrahangvizsgáló-fejet sikerült megvásárolni. Emlékeztetett arra, hogy 2016 óta minden évben más célra és más alapítványnak gyűjtöttek a családszervezetek adventi jótékonysági vásárain. Korábban a daganatos, a koraszülött, valamint a siket és nagyothalló gyerekek támogatására fordították az adományokat.

Ablonczy László főorvos elmondta: az országban évente mintegy kilencszáz gyerek születik szívhibával, a szívsebészeti központban évente ötszáz gyermekkori szívműtétet végeznek (ezen belül százat újszülötteken), továbbá négyszáz egyéb beavatkozást.

Az intézmény számára azért hasznos a fűthető, megfelelő páratartalomra beállítható, nyitott, lehajtható oldalú inkubátor, mert a koraszülött gyerek felesleges mozgatása, műtőbe szállítása nélkül is el tudják végezni benne a szükséges beavatkozásokat - ismertette. Hozzátette: a családcentrikus ellátás szempontjából is jó megoldás a nyitott inkubátor, mert így a szülők még az intenzív osztályon is közvetlen kapcsolatban lehetnek újszülött gyermekükkel.

Közölte azt is, hogy a szintén most kapott magzati szívultrahangvizsgáló-fejjel a kardiológusok a szívfejlődési rendellenességet tudják kiszűrni már a korai várandóssági szakaszban, és így előre felkészülhetnek az újszülöttek kezelésére, ellátására, gyógyítására.

Tordas Dániel, a kórházzal együttműködő Okkal Dobban Alapítvány kuratóriumi tagja örömét fejezte ki, hogy az adománygyűjtésnek köszönhetően ráirányul a figyelem a Magyarországon szívbetegségben élő mintegy 18 ezer gyermek és családjuk helyzetére.

Legolvasottabb cikkeink