• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Innovatív élelmiszerek innovatív csomagolásban

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

Környezetkímélő csomagolásban kerülhetnek a boltok polcaira a Debreceni Egyetemen kifejlesztett funkcionális élelmiszerek.

Jótékony hatású, egészséges termékek, amelyek tartósítószerek nélkül, környezetbarát csomagolóanyagban hosszú ideig eltarthatók – ezek előállítására kötött együttműködési megállapodást csütörtökön a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter és az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter - adta hírül a Debreceni Egyetem.

- A Debreceni Egyetem koordinálásával 2008-ban magalapított élelmiszeripari klaszter keretében ma már hetven ipari szereplővel, valamint civil szervezetekkel működünk együtt annak érdekében, hogy új, innovatív termékek jelenjenek meg a piacon, illetve a létrejövő startup és spin-off vállalatok működési hatékonysága javuljon – hangsúlyozta Jávor András, a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter elnöke.

A csomagolástechnikai klaszterrel tervezett együttműködés kiterjed az élelmiszerek gyártására, csomagolására és forgalmazására is.

- Különleges területet képviselnek például a sous vide-technológiával: vákuumcsomagolásban, alacsony hőmérsékleten főzött hús- és gyümölcs termékeink vagy a speciálisan idősek számára kifejlesztett élelmiszereink – ismertette Prokisch József, az egyetemi klaszter ügyvezető igazgatója.

- Az innovatív élelmiszerekhez innovatív csomagolás szükséges. Nyolc éve elkezdett kutatás-fejlesztési tevékenységünk eredményeként elértük, hogy kukoricából és burgonyából száz százalékban lebomló csomagolóanyagokat gyártunk, ezek egy része ehető is – mondta Ugrin András, az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter elnöke.

- Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy a gyártók fenntartható, környezetkímélő anyagokat használnak. Ezek Magyarországon még nem elterjedtek, így versenyelőnyt jelenthetnek együttműködő tagjaink számára – tette hozzá a klaszter ügyvezető igazgatója, Polereczki Zsolt.

A csomagolás ma már nemcsak technológiai elem, hanem információs pont is a vevők számára. Külső kommunikációs elemként kimondottan meghatározó, hiszen egy felmérés szerint a vásárlásról 97 százalékban a boltban döntünk.