• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ínygyulladást okozó baktérium és Alzheimer-kór

Lapszemle 2019.01.25 Forrás: index.hu
Ínygyulladást okozó baktérium és Alzheimer-kór

Az amiloid fehérjéknek valószínűleg közük van a betegség kialakulásához, csak nem úgy, ahogy azt eddig hitték.

Ha szokott fájni, vérezni az ínye, és krónikus ínygyulladása van (ahogy minden harmadik embernek), akkor ez most elég félelmetes hír lesz. Kiderült ugyanis, hogy az ínygyulladást is kiváltó baktérium, a Porphyromonas gingivalis az Alzheimer-kór egyik okozója. A jó hír, hogy az ellene kifejlesztett gyógyszer talán az Alzeheimert is megelőzi, esetleg gyógyítja - írta az index.hu.

Az Alzeimer-kór oka, kialakulásának mechanizmusa az orvostudomány egyik legmegfejthetetlenebb rejtélye. A nyugati társadalmak öregedő népességében az időskori mentális leépülés, a demencia immár az ötödik leggyakoribb halálok. De hiába felelős az Alzheimer-kór a demenciaesetek hetven százalékáért, mindeddig nem tudtuk, hogy mi okozza.

A mögötte rejlő sejttani folyamatokról annyit tudunk, hogy a betegség súlyosbodását megelőzi az amiloid és a tau fehérjeszálak összecsomósodása, és e fehérjecsomók felgyülemlése az idegsejtekben. Ezek a hibás proteinek meggátolják a neuronok megfelelő működését, az agysejtek egymás után halnak el, és a mentális kapacitás tragikusan gyorsan összeomolhat. De vajon mi okozza e fehérjegubancok kialakulását, Az eddigi vezető hipotézis szerint ennek oka e proteinek működésének hibás szabályozása.

Az amiloid fehérjéknek valószínűleg közük van a betegség kialakulásához, csak nem oly módon, ahogy azt eddig hitték a kutatók. E fehérjék ugyanis bizonyos baktériumok elleni védelemben játszhatnak szerepet. Ilyen baktérium a Porphyromonas gingivalis, amely főként ínygyulladást okoz, de az Alzheimer-kórban elhunyt betegek agyában is gyakran megtalálják. Mindeddig ugyanakkor nem volt egyértelmű, hogy mikor került oda: ő okozza a betegséget, vagy a kór során károsodott agyszövetbe tudott behatolni.

Az eddigi kutatások eredményei azt mutatták, hogy az Alzheimer és a baktérium kapcsolata kétirányú: a károsodott agyszövetekben gyakran alakul ki gyulladás, de a betegség esetén intenzívebbé válik az ínygyulladás is. Egészséges egerekben pedig a baktérium Alzheimer-szerű idegsorvadást és amiloidplakkok kialakulását okozhatja.

Tehát számos kutatócsoport egymástól függetlenül jutott arra a következtetésre, hogy a baktérium, az ínygyulladás és az Alzheimer-kór között kapcsolat van. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink