• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ismét Kutatók Éjszakája a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2019.09.27 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ismét Kutatók Éjszakája a Semmelweis Egyetemen

Huszonöt helyszínen 180 programmal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton az egyetem.

Az idei évben a Semmelweis Egyetem huszonöt helyszínen 180 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, amelyet immár tizennegyedik éve szerveznek meg szeptember utolsó péntekén és szombatján. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja, hogy szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhessen a tudományos kutatások új eredményeivel - foglalta össze az intézmény portálja a programokat. 

A Fogorvostudományi Karon a fogászati szűrővizsgálat mellett a többi között gyermekeknek oktatják a helyes fogmosási technikát, valamint a világszerte egyre népszerűbb e-cigarettával kapcsolatos tényeket és tévhiteket is igyekeznek tudományos eredményekkel megcáfolni, illetve alátámasztani. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén időutazásra hívják a résztvevőket, akik bepillantást nyerhetnek a klinikai genetika XXI. századi várható újdonságaiba a személyre szabott medicinától kezdve egészen a biohackingig. A Pető András Karon az óvodában alkalmazott kutyaterápia mellett a résztvevők megismerkedhetnek a stroke-on átesett afáziás betegek, valamint a megkésett mozgásfejlődésű csecsemők fejlesztési lehetőségeivel, kipróbálhatják magukat művészetterápiás foglalkozásokon és beülhetnek egy “játékos” matematika órára is, míg a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán valódi lézershow várja a fiatalokat, ahol a sebészeti lézerek alkalmazásainak lehetőségeit mutatják be.

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben a bátrabbak boncteremben is járhatnak, de azt is megtudhatják, milyen rendellenességek, betegségek esetén jelenthetnek a madarak segítséget az emberi agyműködés jobb megértéséhez. A Gyógyszerügyi Szervezési Intézetben  a gyermekgyógyászatban használt tápláló keverékinfúziók elkészítésébe, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán pedig egy világító fonálféreg  különböző génmódosított változatainak életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. Az Egészségtudományi Karon a jelenlévők megtudhatják, hogy miben tér el egy egészséges és egy hangulatzavarral küzdő ember nyelvhasználata, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegében a meddőség és az endometriózis kezelési eljárásaival, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika kutatólaboratóriumában pedig egy ritka betegség vizsgálatának kapcsán a plazmacsere készülékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben a résztvevők betekintést nyerhetnek az emberi agy azon szegletébe, mely az érzelmek felismeréséért és kialakításáért felel, a Nukleáris Medicina Központban az ionizáló sugárzások mindennapi felhasználását, míg az Orvosi Képalkotó Klinikán a gépi mély tanuláson alapuló legmodernebb képfelismerő algoritmusokat ismerhetik meg. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán a szkizofréniához kapcsolható, az érzelemfeldolgozásért felelős agyi hálózatokról; a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben az atomerő-mikroszkóp működésétől kezdve, a szuperfelbontású mikroszkópia alapjain keresztül egészen a molekuláris erőmérő lézercsipesz gyakorlati felhasználásáig kaphatnak betekintést az érdeklődők. A Szemészeti Klinika interaktív előadása során a résztvevők megismerhetik a látásjavító eszközök működési elvét és hallhatnak legújabb módszerekről is.

A programokra a Kutatók Éjszakája honlapon lehet regisztrálni.

Még több program a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink