• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jobban tudnak vigyázni a koraszülöttekre Gyulán

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Korszerű eszközökkel bővült a Békés megyei Péndy Kálmán Kórház koraszülött intenzív centruma.

A TIOP 2.2./C-10/1-2011-0018 azonosító számú a „PIC fejlesztése a Pándy Kálmán Kórházban" című pályázat keretében műszaki fejlesztés valósult meg a gyulai gyermekgyógyászati osztályon. Az  európai uniós pályázati fejlesztés keretében beszerzésre került többek között helyszíni ultrahang készülék, infúziós pumpák és monitorok, transport inkubátor és egy korszerű informatikai rendszer épült ki - közölte az intézmény.

A 177 391 599 forintból megvalósuló fejlesztés során olyan eszközök kerültek megvásárlásra, melyekkel a súlyosan beteg újszülöttek és koraszülöttek életesélyét javítani lehet. Ezen pályázathoz hasonló méretű informatikai és műszerbeszerzésre eddig a gyermekgyógyászati osztályon még nem került sor. A  fejlesztési forrásból 4 db lélegeztető készüléket, 3 db non-invazív légzéstámogató ún. CPAP készüléket, 12 db inkubátort, 1 db helyszíni vizsgálatra alkalmas mobil röntgenkészüléket, 1db ultrahang készüléket, 12 db monitort, 24 db infúziós pumpát, 1 db hordozható inkubátort szereztek be.

Az informatikai rendszer kiépítésével az összes inkubátor, lélegeztetőgép, infúziós pumpa és monitor adatai rögzíthetőek. Az informatikai bővítés nem csak biztonságosabbá teszi az újszülött ellátást, de jelentős időmegtakarítással is jár, amely az ápolási munkát megkönnyíti. Az elektronikus lázlapok bevezetése pedig  forradalmasítja mind az orvosi, mind a nővéri munkát.

A koraszülöttek leggyakoribb betegsége a tüdők éretlenségéből származó légzési elégtelenség. Ennek gyógyítása – felületaktív anyag tüdőbe való bejuttatása mellett – a gépi lélegeztetés. Az új modern készülékek mind a hagyományos, mind a magas frekvenciájú lélegeztetésre alkalmasak, a korábbi eszközökhöz képest biztonságosabbak, a lehető legkevesebb légúti szövődménnyel biztosítják a betegek gázcseréjét. A velük való orvosi ténykedés alapja ugyanis a „nil nocere" elve, azaz ne ártsunk a betegnek. A most megvásárolt eszközök a kor színvonalának megfelelő ellátást tesznek lehetővé. Különösen érvényes ez a kíméletes, nem invazív lélegeztetést biztosító CPAP készülékekre.

Az új műszerek mellett már alkalmassá vált az osztály az ún. kenguru módszer gyakorlati alkalmazására is. Ennek lényege az anya és újszülöttje közötti kötődés olyan megvalósítása (szoptatás, bőrkontaktus stb.), melynek során a beavatkozásokat úgy végzik el az újszülöttön, hogy nem szakítják meg a közvetlen kontaktust a szülő és csecsemője között.

Az újonnan beszerzett eszközök tovább javították a betegellátás biztonságát és a koraszülöttek életkilátásait.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.