• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jön a döntő a Semmelweis Egészségversenyen

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

II. Semmelweis Egészségverseny: csaknem 300 középiskolás csapat méri össze tudását.

Idén második alkalommal rendezik meg a Semmelweis Egészségversenyt a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) szervezésében. 280 középiskolás csapat jelentkezett a megmérettetésre, melynek negyedik, döntő fordulója március 25-én lesz az Elméleti Orvostudományi Központban.

Jelenleg a verseny harmadik fordulója zajlik. A diákok feladata egy egészségnevelő kampány megtervezése, előkészítése és megvalósítása, melyet a verseny során szerzett tudás és a rendelkezésre álló segédanyagok felhasználásával kell elkészíteniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatják ehhez - számolt be az egyetem honlapja.

Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét a prevenció fontosságára. Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott a döntőbe jutott csapatok és diákok száma. A jelentkezési határidőt kétszer is meg kellett hosszabbítani, mivel óriási az igény az egészségügyi tájékoztatásra és az ilyen témájú versenyre a tinédzserek körében – mondta Hajnes József, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke és az Egészségverseny főszervezője. Hozzátette, a verseny hiánypótló a középiskolai versenyek palettáján.

Már 1400 középiskoláshoz juthatnak el az egyesületben tevékenykedő semmelweises orvostanhallgatók prevenciós anyagai, melyeket szakorvosok lektoráltak. A közel 300 oldalnyi tananyag összesen tíz témában bővíti a középiskolások egészségügyi ismereteit, a legfontosabbak többek között az alkohol-, dohányzás- és drogprevenció, elsősegélynyújtás, reproduktív egészség- és kardiovaszkuláris prevenció. A BOE idén is vállalta, hogy prevenciós anyagait nem csak írásban, hanem interaktív előadások formájában is elviszi a középiskolásoknak.

A prevenciós órákon a versenyző csapatokon kívül az egész osztály ismeretei bővülnek. Budapestről 80 csapat jelentkezett, ám a hallgatók közel 2500 kilométert megtéve, 54 vidéki város középiskolájába látogatnak el és tartanak prevenciós órákat.

Tavaly 80 BOE tag vett részt segítőként a döntő fordulóban. Orvostanhallgatók kísérték a csapatokat, valamint ők várták az egyes állomásokon is a 100 döntős diákot. A középiskolások gyakorolhatták a sürgősségi ellátás alapjait, de felmerültek a hasonló helyzetekben elengedhetetlen mentőhívás gyakorlati kérdései is. A tavalyi feladatok között voltak még „klinikai esetek" kardiovaszkuláris, szexuálprevenciós és a túlzott alkoholfogyasztás témájában, a versenyzők kipróbálhatták magukat a gyógyító szerepében is. A diákoknak a transzplantáció aktuális lehetőségeiről is be kellett számolniuk, sőt véradással kapcsolatos kérdéseket is kaptak az egyik állomáson. További részletek itt