• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jövő tavaszra teljesen kész a megújult kórház

Regionális hírek Forrás: MTI

A harmadik projektrészben most folyik a műtéti tömb rekonstrukciójának befejező része.

A napokban uniós nagyprojektté nyilvánított, 15 milliárd forintos kaposvári kórházfejlesztés egyedülálló abban hogy a korábbi elavult telephelyek helyett a teljes betegellátási tevékenység egy új, korszerű technikával felszerelt épületegyüttesbe kerül - hangsúlyozta a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója az intézményben csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Moizs Mariann azt mondta, hogy Somogy megye egészségügyi történetének legjelentősebb fejlesztése a tömbkórház megépítése, amely többéves előkészítő munka után 2009-ben kezdődött el, és már több mint 83 százalékos készültségi állapotban van.

A beruházást az Európai Unió 10,4 milliárd forinttal, a magyar állam 4,9 milliárd forinttal támogatta.

A főigazgató emlékeztetett: a Kaposi Mór Oktató Kórház több telephelyen működő - sok esetekben több mint százéves - pavilonrendszerű épületei elavultak, hatékony üzemeltetésük nem volt megoldható, állaguk sok esetben gátolta modern technikák befogadását, korszerű rendszerek és munkafeltételek kialakítását.

A projekt keretében már elkészült a csaknem 24 ezer négyzetméter alapterületű északi tömb négy épületszárnya és a több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű diagnosztikai épület. A sürgősségi projekt keretében kialakították az egységes sürgősségi betegellátó centrumot, valamint az épület tetején a működéséhez nélkülözhetetlen helikopter-leszállóhelyet.

A harmadik projektrészben most folyik a műtéti tömb rekonstrukciójának befejező része és a 2013-ban telephelyként a kaposvári kórházhoz került marcali kórház fejlesztése. A műtéti tömb várhatóan júniusra készül el, Marcaliban pedig az építészeti beruházás már befejeződött. A gépek és műszerek szállítására jövő hétfőn írják alá a szerződést - közölte az főigazgató.

Moizs Marianna elmondta: a teljes beruházás a tervek szerint 2016 első negyedévében fejeződik be az északi tömb még hátralévő két épületszárnyának a megépítésével - ehhez a magyar állam biztosította a 2,5 milliárd forint többletforrást a 4,9 milliárd forint támogatás részeként -, és ezzel lezáródhat a Kaposi Mór kórház csaknem 170 éves történetének legnagyobb fejlesztése. A két, összesen tízezer négyzetméter alapterületű épületszárny megépítésére április 20-án írják alá a szerződést a nyertes ajánlattevővel, a kivitelezés május elején kezdődik.

Mivel a már elnyert és megvalósított beruházások, valamint a többletforrás összege együttesen meghaladta a szükséges rtékhatárt, és a kormány, valamint az egészség- és fejlesztéspolitikai szervezetek érdemesnek találták arra, hogy uniós nagyprojektté váljon, tavaly novemberben előterjesztették kérelmüket az Európai Bizottsághoz, amely április 8-án kedvező határozatot hozott - ismertette.

Moizs Mariann a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a kórház adósságállománya a január eleji 1,1 milliárd forintról március végére mintegy 1,4 milliárdra nőtt. Ez kizárólag a szakmai beszállítókra vonatkozik - mondta a főigazgató, hozzátéve: "az látszik, hogy kormányzati segítség nélkül ezt a kórház nem tudja kifizetni".

A megyében működő kórházak közötti egyeztetésekről szólva azt mondta: "a vezérlő elv az, hogy melyik intézmény mit tud ellátni, mire van társadalmi igény, hol, mire van orvos, szakszemélyzet". Az az idő már elmúlt, hogy mindenhol, minden kórházban aktív ellátást biztosítsanak - mondta a főigazgató, hangsúlyozva: aktív ellátás csak ott lehet, ahol szakember és megfelelő technika van hozzá.