• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Jubilált a debreceni Fogorvostudományi Kar

Regionális hírek 2019.01.29 Forrás: Unideb.hu
Jubilált a debreceni Fogorvostudományi Kar

Jelenleg a kar csaknem 700 hallgatója közül 370-es tanulnak az angol nyelvű programban.

Hazai és európai szinten is modellértékű a Debreceni Egyetem fogorvosképzése – hangzott el a Fogorvostudományi Kar alapításának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen január 28-án. A jubileumi eseményen emlékplaketteket adtak át. A Fogorvostudományi Kar a Debreceni Egyetem egyik legfiatalabb kara, de a debreceni fogorvosképzés mégis nagy múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkezik – hangsúlyozta köszöntőjében Bágyi Kinga dékán. Beszédében kiemelte, hogy az intézményben zajló elméleti és gyakorlati oktatómunka európai mértékkel mérve is modellértékű.

A karrá alakulás történelmi előzményeiről Kelentey Barna egyetemi docens tartott előadást, felidézve a jogelőd intézmények, egyebek mellett a Stomatológiai Klinika 1940-es alapítását. A több mint hat évtizedet átölelő visszaemlékezésében szót ejtette továbbá a fantomgyakorlók és a körkezelő létrehozásról is. A hazánkban második önálló, egyben első vidéki Fogorvostudományi Kar csaknem hetvenéves fejlődés eredményeként 2003-ban jött létre.

Az oktatás, a betegellátás és a kutatás kari keretek között a leghatékonyabb, ezért a karrá alakulás kulcsfontosságú volt. A fogorvostudomány speciális, mert az oktatás és betegellátás szorosan összekapcsolódik, a hallgatók már negyed és ötödévben tevékenyen részt vesznek a betegellátásban. Az új eljárásokat bevezetéséhez pedig tudományos kutatások szükségesek – mondta Márton Ildikó, a kar alapító dékánja.

A fogorvos szak a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése. A professzor szerint a sikerhez az angol nyelvű képzés elindítása is hozzájárult, hiszen lendületet adott a magyar nyelvű oktatásnak is. Az első külföldi évfolyam 9 hallgatóval indult, 2009-re tízszeresére nőtt a hallgatói létszám, jelenleg pedig a kar csaknem 700 hallgatója közül 370-es tanulnak az angol nyelvű programban.

Márton Ildikó dékáni időszakának kiemelkedő eseményi közt felidézte a hazánkban máig egyetlen Fogorvostudományi Doktori Iskola 2009-es alapítását. A Debreceni Egyetem úttörő volt a minősített fogorvosok képzésében. Az iskola nemcsak az oktatás magas színvonalát biztosítja, hanem a vezetői struktúra megteremtését és pótlását is. A karalapító dékán által vezetett időszakban jelentős kubaturális és infrastrukturális fejlesztések történtek, megteremtve azokat az oktatási és betegellátási feltételeket, amelyeket a 21. századi, legkorszerűbb fogorvosképzés megkíván.

Az eseményen előadást tartott Hegedűs Csaba professzor is, aki 2009-2018 között volt a kar dékánja. Ebben az időszakban a korábban elkezdett fejlesztésekhez illeszkedve, kiemelkedő diagnosztikai és oktatástechnikai újítások valósultak meg.

A jubileumi ünnepségen emlékéremmel tüntették ki azokat, akik hozzájárultak a Fogorvostudományi Kar alapításához. 

Legolvasottabb cikkeink